If Skadeförsäkring

Varning för dyra skador när iskylan släpper

Dela
Isdygnen har avlöst varandra i stora delar av Sverige, och när vädret blir mildare kan sönderfrysta kärl och rör orsaka vattenskador för hundratusentals kronor. Men fortfarande finns tid att undvika de värsta skadorna.

På försäkringsbolaget If förbereder sig skadereglerarna för en arbetstopp. Efter ihållande kraftig kyla följer alltid en mängd skador på fritidshus och villor. Senast det var så här kallt vintern 2010/2011. Då ökade antalet skador som rapporterades in till If med nästan 75 procent.

- Efter en sådan här period får vi alltid en uppgång i antalet skadeärenden på grund av sönderfrysta rör, kärl, värmepumpar och värmepannor, säger Mats Larsson, skadeinspektör på försäkringsbolaget If.

De vanligaste skadorna på hus är att rören fryser. Det kan leda till besvärliga och kostsamma vattenskador när kylan släpper och vattnet börjar rinna, alternativt slås på i vår.

En annan vanlig ”mystisk” skada är pudersnö som yrt in på vindar och orsakar obegripliga vattenskador när det töar.

Tid kvar

Men eftersom kylan ännu inte släppt sitt grepp finns tid kvar att vidta åtgärder och skademinimera.

- Mitt bästa råd är att stänga av vattnet NU, innan det töar och man är ute för att öppna huset till till exempel påsk. De begränsar man de eventuella skadorna om det gått hål i rören, säger Mats Larsson.

Vidare bör man under långdragna perioder med många minusgrader se till att öka underhålltemperaturen i huset.

- Det räcker inte med 5-7 grader. Blåsten gör att det blir mycket kallare och särskilt i hus med krypgrunder blir det extra kallt eftersom kylan kommer underifrån, säger Mats Larssson.

Om inte hela vattensystemet töms bör värmen i huset hållas runt 15 grader när man inte är där.

Kall ute – men svettigt för plånboken

Beroende på vilka skador som uppstått kan översvämningsskador kosta allt från några tusen till flera hundra tusen att åtgärda. Hemförsäkringen täcker inte allt och försäkringstagarens kostnader kan även bero på hur aktsam husägaren varit. Om vattnet till exempel stängts av och rören tömts när huset ska stå tomt en längre tid.

- Andra trista utgifter är altantak som gått sönder av snötyngden. De är ofta dåligt byggda och det kan bli dyrt för husägaren eftersom taket oftast inte täcks av försäkringen, säger Mats Larsson.

Skador på tak som inte tillhör boytan, till exempel förråd, altaner och garage, täcks inte av en villaförsäkring.Som husägare kan man förebygga skador genom att skotta av taken när snömängderna blir stora.

- Ett bra tips är att köpa eller själv bygga en snöraka, en lång pinne med en planka som tvärslå på, och använda till att trycka undan snön med, eller dra den mot sig. Är pinnen tillräckligt lång kan man själv stå på en säker plats, till exempel säkrad i livlina på villataket eller på marken, säger Mats Larsson.

Även det vanliga hustaket kan behöva skottas om snön är riklig och kylan långvarig, men av ett annat skäl. Kondens och uppvärmd luft från villan smälter det nedersta lagret av snö på takpannorna, och bildar is när det fryser till igen.

- Isen kan byggas på i flera lager, och när det töar så släpper isklumpen och rutschar ner ner från taket och orsakar skador på till exempel altantak och i värsta fall människor, varnar Mats Larsson.

Ifs tips: Så kollar du att huset klarat iskylan.

Åk ut till huset och stäng av vattnet om det är på.

Ha minst 15 graders underhållsvärme om du har vattnet igång.

Var två personer när vattnet slås på efter vintersäsongen. En sätter på vattnet och en går runt och lyssnar efter läckor, susande ljud och dropp.

Inspektera rör, installationer, vattenbehållare och vattenlås på toaletten, och expansionskärl och varmvattenberedare innan du sätter på vattnet. Även om man öppnat alla kranar och frostskyddat alla vattenlås finns en risk för skador på grund av isbildning.

Sätt på vattnet försiktigt, dra inte på för fullt i det första skedet.

Foto: If

För mer information om If följ oss på:

Facebook

Twitter

Instagram

Nyhetsrummet på if.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande

Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye