Hotelläkare kan bli sjukt dyrt

Svenskarna reser som aldrig förr. Den populäraste destinationen nu under sportlovet är Miami, och ytterligare två Florida-destinationer finns med på tio i topplistan, enligt statistik från resebolaget Resia. Thailand är sedan många år en annan favoritdestination som lockar svenskar under sportlovet.
Att sjukdomar och olyckor kan följa med även till tropiska omgivningar är det få som vill tänka på, men är olyckan framme går det i alla fall att undvika att situationen blir värre än den redan är.
Extrema överpriser
En god regel är att – framförallt i USA - inte vända sig till den hotellanknuta läkaren vid sjukdom eller skada eftersom det kan sluta med att resenären får betala behandlingen ur egen ficka, trots att det finns en försäkring.
- Ett problem är att många hotelläkare inte accepterar betalningar via ett reseförsäkringsbolag, utan kräver att du som patient skriver under ett kontrakt som medför att du måste betala räkningen direkt med ditt eget kreditkort, säger Leif Lundeberg, reseexpert på försäkringsbolaget If.
Larmcentralen SOS International har sett exempel på priser på upp till 50 000 kronor för något som skulle ha kostat 2 000 kronor.
- Och när kontraktet har undertecknats kan SOS International och vi som försäkringsbolag inte längre garantera betalningen, utan privatpersonen kan bli betalningsskyldig, säger Leif Lundberg.
Onödiga behandlingar
Bangkok och Phuket är andra populära resmål under vintern dit bleka svenskar flyr för att undkomma vab-träsket för att tanka D-vitamin. Också hit når sjukdomar och olyckor – i allra högsta grad
- Under förra årets säsong ökade antalet Asien-ärenden till SOS International med nio procent. 17 000 personer gjorde en skadeanmälan under sin resa, säger Leif Lundberg.
Den thailändska sjukvården har en hög medicinsk standard, och en relativt låg risk för allvarlig felbehandling. Däremot är risken för överbehandling stor. I 10-15 procent av fallen är det överbehandling i stor grad och i ytterligare 25-30 procent i mindre grad, enligt SOS International.
- Det kan röra sig om onödiga scanningar, blodprover och röntgen. Men också onödiga antibiotikakurer direkt i blodet eller onödiga operationer - som naturligtvis innebär fara för komplikationer, säger Leif Lundberg.
Dessutom ökar sjukhus och kliniker ibland också priserna när de ser att den betalande är en turist, och därmed (oftast) ett försäkringsbolag.
Ring reseförsäkringens larmcentral
Blir man akut sjuk på semestern ska man på enklast och snabbast sätt se till att komma till sjukhus.
Men är åkomman inte av ur-akut natur men kräver omedelbar sjukhusvård gör man alltid bäst i att först kontakta reseförsäkringens larmcentral. De har kompetensen att ta fram den bästa och säkraste lösningen för de problem som uppstått.
- SOS Internationals larmcentral är öppen dygnet runt. De språkkunniga och medicinskt kompetenta medarbetarna kan tillsammans sitt globala närverk hjälpa dig att ordna rätt kontakter med läkare, sjukhus, och boka transporter och täcka kostnader, säger Leif Lundberg på If.
Ifs tips: Detta behöver du känna till om reseförsäkringen
- Reseskyddet i hemförsäkringen gäller i 45 dagar, och innebär att du får hjälp om du blir akut sjuk, skadad, bestulen, utsatt för rån eller överfall under din resa.
- Reseskyddet i gäller för alla som är namngivna på hemförsäkringen. Det är viktigt att alla, även barnen, som ingår i hushållet finns namngivna.
- Oftast behöver du ingen extra reseförsäkring när du bokar resan, men jämför reseskyddet i hemförsäkringen med det som researrangören erbjuder. Det kan finnas skillnader som är viktiga för dig.Om du ska vara borta i mer än 45 dagar behöver du förlänga reseskyddet. Det är viktigt att du kontaktar ditt försäkringsbolag i god tid så att du hinner betala för förlängningen av reseskyddet innan de första 45 dagarna har passerat.
- Glöm inte att beställa sjukförsäkringskortet från Försäkringskassan.EU-kortet ger dig rätt till sjuk- och tandvård när du är i ett EU/EES-land eller Schweiz. Kortet behövs inte på resa inom Norden.
- Ryssland, Vitryssland och Kuba kräver ett speciellt intyg på att du har giltig reseförsäkring.
Hit reser svenskarna i vinter:
1.Spanien (1)
2.Thailand (2)
3.USA (3)
4.Storbritannien (4)
5.Italien (6)
6.Tyskland (10)
7.Portugal (9)
8.Frankrike (ny)
9.Kap Verde (ny)
10.Nederländerna (ny)
(Källa: Tickets Sifoundersökning)
Topplista reguljärflyg under sportlovet
1.Miami
2. London
3. Bangkok
4. Phuket
5. Malaga
6. Fort Lauderdale
7. Las Palmas
8. Orlando
9. New York
10. Rom
Källa: Resia, *Listorna är baserade på bokningar med avresa mellan 5 februari och 13 mars 2018.
Nyckelord
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Nordisk hälsorapport: Framtidsoron störst bland unga i Sverige – män särskilt drabbade8.5.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
Unga svenskar är de i Norden som är mest stressade över sin framtid. Allra mest oroar sig svenska män i åldrarna 18-29 år. Det visar Ifs årliga undersökning om hälsa, som genomförts bland befolkningen i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Ny stressrapport: 97 procent av kvinnor i 30–44-årsåldern drabbade30.4.2025 08:40:09 CEST | Pressmeddelande
Stressnivåerna i Sverige är alarmerande höga – hela 82 procent av svenskarna uppger att de upplever negativ stress. Mest drabbade är kvinnor i åldrarna 30–44 år, där hela 97 procent rapporterar någon grad av stress. Det visar Ifs årliga hälsoundersökning bland den nordiska befolkningen.
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum