Se upp för tjuven under semestern! Här är vardagsbrotten som ökar mest i sommar

Tjuven börjar jobba så fort svenskarna tar semester. Det visar en kartläggning som försäkringsbolaget If har gjort baserat på Brås brottsstatistik. Flera vardagsbrott – framförallt stölder – ökar under sommarmånaderna. Båtstölderna ökar med hela 157 procent under juni till och med augusti jämfört med de tre föregående månaderna mars till och med maj. Men det är inte bara båttjuvarna som är framme under semestertider. Även mopedstölderna ökar med dryga 50 procent, cykelstölderna med 42 procent och fickstölder med 23 procent.
– Sommaren är tyvärr tjuvarnas tider. Åker du på semester förvarar du med fördel cykeln eller mopeden i bostaden eller i ett förråd. Tänk även på att vara extra uppmärksam vid stora folksamlingar som stränder, festivaler och konserter där ficktjuven ofta slår till och lämna aldrig dina tillhörigheter obevakade, säger Caroline Uliana, informationschef på If.
Det är inte bara tjuvar man ska akta sig för i sommar. Håll även uppsikt på vägarna då grov vårdslöshet i trafik ökar avsevärt, en uppgång på 32 procent jämfört med de tre föregående månaderna.
Vardagsbrotten som ökar mest under sommaren
Brottstyp Sverige | Procentuell ökning |
Båtstölder | 157% |
Mopedstölder | 52% |
Cykelstölder | 42% |
Grov vårdslöshet i trafik | 32% |
Fickstölder | 23% |
Uträkningen baseras på ökningen avseende brott som skett under juni till och med augusti 2016 jämfört med mars till och med maj 2016. Urvalet baseras på statistik avseende stölder- och grov vårdslöshet i trafik. |
Några tips från If:
Så säkrar du båten:
- Gravera in ID-märkning på flera ställen i skrov och motor, t ex med Securmarks eller Stöldskyddsföreningens stöldskyddsmärkning.
- Utombordsmotorer måste vara fastlåsta med godkänt motorlås. Använd också gärna ett bultlås och lås fast båten vid bryggan med kätting och kraftigt hänglås.
- Ha båten liggande i en hamn med bevakning och kameraövervakning. Välj gärna en hamn som trygghetscertifierats med Säker Hamn, där medlemmarna bl a ronderar om man har kontroll över andrahandsuthyrningen av båtplatser. En lista över Säker Hamn-certifierade hamnar hittar du här https://www.if.se/web/se/privat/kundfordelar/sakerhamn/pages/lista.aspx
- Dyra båtar bör utrustas med spårsändare kopplad till larmcentral.
- Utrustning som t.ex. navigator, plotter, autopilot, VHF-radio och stereoanläggning som inte är fast monterad ska du ta med den hem efter båtfärden eller låsa in den i båten.
Så stoppar du cykeltjuven:
- Parkera inte cykeln på undanskymda platser. Ställ cykeln om möjligt där många människor är i rörelse.
- Låt inte cykeln stå ute över natten. Har du tillgång till låst cykelförråd eller eget garage? Ställ in cykeln där på kvällen.
- Lås fast både cykelns framhjul och ram i ett kraftigt, fast förankrat föremål.
- Id-märk cykeln så att den går att identifiera. Stöldmärk cykeln med märk-DNA, anteckna ramnumret och förvara det på en säker plats.
- Om möjligt, ta av sadeln. Det gör cykeln obrukbar för tjuven.
Tips för att slippa ficktjuvar:
- Det säkraste stället att förvara pengar och kort är i en tunn midjeväska som du bär under kläderna.
- Framfickan på byxorna är också ett bra ställe att förvara plånboken på om det finns plats.
- Bakfickan är antagligen det sämsta stället att förvara dina värdesaker på. Undvik detta!
- Ytterfacket på en ryggsäck är lätt för en ficktjuv att öppna när du går. Ha inte plånbok och nycklar här.
- Lämna väskan på hotellet, eller ha en väska som kan hängas i lång axelrem diagonalt över magen. Då blir det svårare för en tjuv att rycka väskan ifrån dig.
- Häng aldrig väskan bak på stolen på café eller restaurang. Knyt den runt stolsbenet och förvara den i säkerhet mellan dina fötter istället.
Nyckelord
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum