18 häktade eller dömda för bildelsstölder

I takt med att bilar blir alltmer tekniskt avancerade och svårare att stjäla har istället stölderna av bildelar ökat mycket kraftigt de senaste åren. Bildelsstölder står nu för hälften av den totala kostnaden för motorstölder i Sverige. Men nu börjar polisens och försäkringsbolagens ansträngningar ge resultat.
Sedan december 2015 har 18 personer häktats eller dömts för en rad stölder av bildelar från privatpersoner och företag, bland annat runt Stockholm, Göteborg och Borås. Alla kommer från Litauen, flera av dem från samma stad.
– Att personer grips och åtalas visar på skickligt polisiärt arbete i kampen mot de här organiserade stölderna. Det finns flera exempel på att utresekontroller gett resultat, en ökning av sådana polisiära aktiviteter är därför önskvärda. Vi som försäkringsbolag har också tillsammans med våra samarbetspartners gjort vad vi kan för att hjälpa och underlätta polisens arbete men också för att ta vårt ansvar gentemot våra kunder. Vi skickar löpande in information om stölderna till polisen och har börjat märka reparerade bildelar med märk-DNA. Detta sammantaget sänder signaler till ligorna, säger Anders Lindstrand, utredningschef på försäkringsbolaget If.
Bildelsstölderna göder organiserad brottslighet både i Sverige och utomlands. Genom att ta bland annat GPS-navigatorer, krockkuddar och xenonlampor från bilar slussas hundratals miljontals kronor till ligorna varje år. I några av fallen har de häktade förutom stölderna ur bilar också gjort inbrott i bostäder.
– Stölderna är mycket lukrativa. I Sverige finns en fin vagnpark, straffen är låga och risken att åka fast är liten. Detta sammantaget gör att ligorna riktar in sig på den här typen av stölder istället för hantering av narkotika och vapen, som har betydligt högre straffvärden, säger Anders Lindstrand.
Under årets fyra första månader skedde lika många stölder som under hela rekordåret 2015. Skadekostnaderna för de fyra första månaderna är i år 108 859 237 kronor, enligt Larmtjänst. Skadekostnaderna för hela 2015 var 104 516 353 kronor. Denna summa gäller endast bildelarna rattar/airbags, fabriksmonterade navigationssystem och xenonstrålkastare. Då dessa delar är extra stöldutsatta har man ett särskilt räkneverk på dessa. Trots häktningarna fortsätter anmälningarna att trilla in, så många tjuvar är fortfarande på fri fot.
– Dessa gripanden av totalt 18 personer har lett till en tydlig minskning i ligornas aktiviteter, men vi befarar att det kommer att öka igen inom kort. Det handlar om stora nätverk som ger sig ut på stöldturné. Det är viktigt att polisen jobbar mot detta på flera fronter, både lokalt, nationellt och i samverkan med andra länder. Sverige ska inte få vara en godisbutik för internationella stöldligor, säger Anders Lindstrand.
Bildelsstölderna innebär stora kostnader. Kablar och annan elektronik som förstörs vid inbrottet ska repareras, nya delar beställas och installationer göras. Enligt en uppskattning från If uppgår försäkringsbolagens skadekostnader för reservdelar, arbetskostnad för verkstad, bärgning med mera till över 600 miljoner kronor per år. Samhällets kostnader för polisens och domstolens arbete samt enskildas kostnader för hyrbil, utebliven arbetsinkomst och så vidare ingår inte i den summan.
– Utöver de skyhöga kostnader som stölderna medför sprids en känsla av otrygghet i samhället, säger Anders Lindstrand.
Stöldtillfällen per län 1 januari - 30 april 2016*:
Stockholm 983
Västra Götaland 280
Skåne: 117
Jönköping 31
Halland 27
Östergötland 21
*Sifforna avser endast kostnad för de populära reservdelarna; navigtor, ratt/airbag och xenonljus.
(Källa: Larmtjänst)
Plats för gripanden/häktningar:
Borås 2
Stockholm 8
Vänersborg 2
Jönköping 2
Lund 1
Malmö 1
Uppsala 2
Summa: 18
Nyckelord
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Nordisk hälsorapport: Framtidsoron störst bland unga i Sverige – män särskilt drabbade8.5.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
Unga svenskar är de i Norden som är mest stressade över sin framtid. Allra mest oroar sig svenska män i åldrarna 18-29 år. Det visar Ifs årliga undersökning om hälsa, som genomförts bland befolkningen i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Ny stressrapport: 97 procent av kvinnor i 30–44-årsåldern drabbade30.4.2025 08:40:09 CEST | Pressmeddelande
Stressnivåerna i Sverige är alarmerande höga – hela 82 procent av svenskarna uppger att de upplever negativ stress. Mest drabbade är kvinnor i åldrarna 30–44 år, där hela 97 procent rapporterar någon grad av stress. Det visar Ifs årliga hälsoundersökning bland den nordiska befolkningen.
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum