Facebook vapen i jakten på båttjuvar

– Facebook har blivit ett effektivt sätt att nå ut med budskap. Vi har nu många fall där folk har fått tillbaka sina stulna ägodelar, allt från 4 hästars båtmotorer till en båt värd 1,7 miljoner, säger polisinspektör Thomas Andersson i region Väst polisdistrikt.
Båtexperten Dan Falconer på försäkringsbolaget If menar också att Facebook kan vara en bra metod.
– Det är ofta någon som har sett eller vet något när en båt eller båtmotor blir stulen. Sociala medier är många gånger effektiva kanaler i jakten på stulna båtar. Om informationen snabbt blir tillgänglig för många ökar möjligheten att hindra tjuvgodset att lämna landet, säger Dan Falconer.
Båtintresserade tipsar gärna andra båtintresserade, också de som inte finns på Facebook.
– Ett tips på en sida med 9 000 följare kan därför innebära att 50 000 uppmärksamma håller ögonen öppna efter en stulen båt, fortsätter han.
God effekt
I maj drar säsongen för båtstölder igång på allvar. De första sker redan innan båtarna kommit i vattnet.
Förebyggande åtgärder är fortfarande det viktigaste för att förhindra båtstölder. Skrov och motor ska märkas, och motorn ska säkras med bra lås och fastdragna bultar.
Stölderna av båtmotorer i Sverige har ökat med 27 procent hittills i år enligt Brå. Men i polisregion Väst, där man sedan två år jobbar aktivt med Båtsamverkan, har de sjunkit.
– Där båtägare är aktiva och samverkar upphör de flesta stölder. Man ser efter varandras båtar och tipsar om man ser något misstänkt. Tjuvar gillar inte uppmärksamhet, säger Dan Falconer.
Så säkrar du båten
1. Gravera in ID-märkning på flera ställen i skrov och motor, t ex med Securmarks eller Stöldskyddsföreningens stöldskyddsmärkning.
2. Utombordsmotorer måste vara fastlåsta med godkänt motorlås. Använd också gärna ett bultlås och lås fast båten vid bryggan med kätting och kraftigt hänglås.
3. Ha båten liggande i en hamn med bevakning och kameraövervakning. Välj gärna en hamn som trygghetscertifierats med Säker Hamn, där medlemmarna bl a ronderar om man har kontroll över andrahandsuthyrningen av båtplatser. En lista över Säker Hamn-certifierade hamnar hittar du här https://www.if.se/web/se/privat/kundfordelar/sakerhamn/pages/lista.aspx
4. Dyra båtar bör utrustas med spårsändare kopplad till larmcentral.
5. Utrustning som t.ex. navigator, plotter, autopilot, VHF-radio och stereoanläggning som inte är fast monterad ska du ta med den hem efter båtfärden eller låsa in den i båten.
Källa: If Skadeförsäkring
Nyckelord
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seBilder


Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Nordisk hälsorapport: Framtidsoron störst bland unga i Sverige – män särskilt drabbade8.5.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
Unga svenskar är de i Norden som är mest stressade över sin framtid. Allra mest oroar sig svenska män i åldrarna 18-29 år. Det visar Ifs årliga undersökning om hälsa, som genomförts bland befolkningen i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Ny stressrapport: 97 procent av kvinnor i 30–44-årsåldern drabbade30.4.2025 08:40:09 CEST | Pressmeddelande
Stressnivåerna i Sverige är alarmerande höga – hela 82 procent av svenskarna uppger att de upplever negativ stress. Mest drabbade är kvinnor i åldrarna 30–44 år, där hela 97 procent rapporterar någon grad av stress. Det visar Ifs årliga hälsoundersökning bland den nordiska befolkningen.
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum