Farligare vägar när svenskarna sover mindre

Trötthet är den absolut vanligaste orsaken till singelolyckor, enligt Transportstyrelsen. Framför allt unga och yrkesförare är inblandade i olyckor kopplade till sömnbrist. Samtidigt sover en av tre mindre idag än för fem år sedan, enligt en ny undersökning från försäkringsbolaget If. Antalet trafikolyckor – och främst singelolyckor – riskerar därför att öka.
Varje år skadas omkring tusen personer svårt i singelolyckor och ett hundratal dör. Oftast rör det sig om olyckor som skulle kunna undvikas.
– Antalet svårt skadade och dödade i trafiken har stadigt minskat de senaste åren, men nu när vi sover allt mindre är risken att vägarna blir farligare, säger Mariah Hohenthal, skadeexpert på If.
Trötthetsolyckor är allra vanligast på 90- och 110-vägar, på motorvägar och breda tvåfältsvägar.
Dålig sömn ger farlig körning
En trött förare är en stor olycksrisk både för sig själv och andra. Studier visar att det är lika farligt att vara trött bakom ratten som att köra rattfull.
- En trött förare har längre reaktionstid, är mindre uppmärksam och har sämre omdöme än förare som kör utvilade. Ska vi till slut klara nollvisionen i trafiken måste folk sova bättre, säger Mariah Hohenthal.
Sju av tio har sömnsvårigheter
Ifs undersökning visar att sju av tio ibland har svårt att sova. Ett av skälen är surfplattor, smarta telefoner och sociala medier, som en majoritet idag tar med sig i sängen. Många tror att sociala medier bidrar till att förstöra deras nattsömn.
Framför allt unga förare löper stor risk att somna bakom ratten. I undersökningen uppger en av tre i åldersgruppen 15-29 år att de tror att just sociala medier bidrar till att förstöra deras nattsömn.
– Det blå ljuset från skärmarna har en direkt negativ inverkan på vår sömn. Ljuset lurar kroppen att tro att det är dag. Rent fysiologiskt är det sömnhormonet melatonin som inte utsöndras på samma sätt i vår kropp, vilket gör att vi får svårare att somna, säger Helena Kubicek Boye, sömnexpert och psykolog.
Ifs tips för bättre sömn:
- Lägg dig och kliv upp vid samma tidpunkt varje dag. Det stabiliserar din dygnsrytm och avgör när på kvällen du blir trött.
- Få minst en timmes dagsljus varje dag.
- Undvik koffein, nikotin och andra stimulerande medel efter klockan 17.
- Var fysiskt aktiv under dagen men träna inte hårt precis före läggdags.
- Ta ingen tupplur under dagen – spara all sömn till natten.
- Se till att ditt sovrum är mörkt och inte för varmt eller kallt.
- Lägg dig inte hungrig men heller inte proppmätt. Är något lätt om du blir hungrig på kvällen.
- Gör inga andra saker än att sova (och ha sex) i sovrummet. Hjärnan ska associera sängen med att sova, inte med aktiverande saker som TV:n, surfplattan eller mobilen.
- Kan du inte somna under de första 15 minuterna är det bättre att gå upp och göra något lugnt, som att läsa, i dämpad belysning. Gå sedan och lägg dig när det känns som att du kan sova.
- Försök att undvika stora diskussioner eller bråk med andra alldeles innan läggdags – de kan lätt leda till att du blir liggande vaken.
Undersökningen är genomförd med 3 028 personer mellan 15 och 74 år under perioden 5-10 februari 2016 via YouGov.
Nyckelord
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Nordisk hälsorapport: Framtidsoron störst bland unga i Sverige – män särskilt drabbade8.5.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
Unga svenskar är de i Norden som är mest stressade över sin framtid. Allra mest oroar sig svenska män i åldrarna 18-29 år. Det visar Ifs årliga undersökning om hälsa, som genomförts bland befolkningen i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Ny stressrapport: 97 procent av kvinnor i 30–44-årsåldern drabbade30.4.2025 08:40:09 CEST | Pressmeddelande
Stressnivåerna i Sverige är alarmerande höga – hela 82 procent av svenskarna uppger att de upplever negativ stress. Mest drabbade är kvinnor i åldrarna 30–44 år, där hela 97 procent rapporterar någon grad av stress. Det visar Ifs årliga hälsoundersökning bland den nordiska befolkningen.
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum