If Skadeförsäkring

Liten läcka i hemmet kan ge stora skador

Dela
Vatten orsakar varje år skador för miljarder kronor i våra hem. Små läckor kan leda till stora bekymmer på kort tid. Med rätt insatser i tid går det att begränsa – eller rentav förhindra – skadorna.

Årligen inträffar över 100 000 vattenskador som  kostar mer än sex miljarder kronor att åtgärda, enligt VVS-branschen. Det innebär flera hundra skador varje dag och gör vattenskador till ett av de absolut vanligaste problemen i hus och lägenheter. De kan uppstå på många olika vis, men något som de flesta har gemensamt är att de upptäcks för sent.

– De här skadorna är jobbiga, tidskrävande och dyra att åtgärda. Med rätt medvetenhet och förebyggande arbete kan många av dem förhindras, säger Mats Larsson, skadeexpert på If.

De flesta problemen orsakas av läckage från köksmaskiner och kopplingar. Den typ av läckageskador som ökar mest är olyckor till följd av lösa anslutningar och spruckna ledningar. Skadorna blir dyrare ju längre de står utan att åtgärdas.

– En ismaskin som läcker några droppar per dygn  kan leda till att man behöver riva ut hela köket efter några år. Torkperioden är dessutom väldigt lång. Under reparationen kan det vara besvärligt eller rentav omöjligt att bo kvar i hemmet, i så fall blir man tvungen att ordna med tillfälligt boende. Ett nytt kök kostar dessutom mycket pengar, säger Mats Larsson.

De flesta vattenskador uppstår i kök eller i badrum. Omkring en tredjedel av alla vattenskador inträffar i köket och ungefär lika många inträffar i bad- eller duschutrymmen. Förra året var det för första gången fler skador i kök och annat utrymme än i bad- eller duschutrymmen, enligt Vattenskadeundersökningen 2014.

– Det är vettigt att ha spillunderlägg under alla köksmaskiner, så att köket är våtrumssäkrat. Under diskbänken förvarar man ofta massor av grejer, vilket kan göra det svårt att komma åt avloppet. Det är viktigt att se efter emellanåt att det inte läcker där, säger Mats Larsson.

Genom att byta gamla ledningssystem och renovera gamla våtutrymmen minskar risken för vattenskada. En skada kan bli mycket dyrare än vad en reparation av till exempel rör skulle ha kostat.

– Det bästa sättet att undvika allvarliga skador är att se till att olyckan aldrig inträffar. Vid minsta tecken på skador, som pölar vid diskmaskinen eller sprickor i kakel eller klinker i badrummet, bör man kontrollera genast. Det är viktigt att undersöka orsaken grundligt innan man börjar försöka fixa problemet. Annars finns det risk att man gör för lite eller för mycket, säger Mats Larsson.

If har samlat några tips om hur du skyddar huset mot fuktskador:

Inomhus

Se till att bostadens VVS-anordningar har installerats och planerats av en yrkesman inom branschen.

Kontrollera regelbundet att VVS-anordningarnas, t.ex. tvättmaskinens, anslutningar är i skick.

Undersök vinden, källaren eller krypgrund så att det inte finns fukt där.

Om du misstänker du att du har fuktproblem i ditt hus - gör en fuktutredning.

Utomhus

Kontrollera taket för att se att plåtar och takpannor är hela och sitter på plats.

Rensa hängrännor från grenar, takmossa, löv och skräp.

Se över husets dränering, rensa eventuella spygatter från löv och smuts.

För ytterligare information: Jessica Källman, Pressansvarig. Mobil: 0768 69 10 82.

För mer information om If följ oss på:

Facebook

Twitter

Instagram

If.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

If Skadeförsäkring
If Skadeförsäkring

106 80 Stockholm

0771-655 655

If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.

If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.

Följ If Skadeförsäkring

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring

Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande

Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye