Glöm inte bottenpluggen vid sjösättning

Under våren får försäkringsbolaget If in en mängd anmälningar om båtar som skadas i samband med att de sätts i sjön. Ett ganska vanligt missöde - ett 20-tal om året bara hos If - är att man inte har satt i pluggen till länshålet, vilket helt enkelt gör att båten tar in vatten och ibland även sjunker.
- Det kan låta löjligt att man skulle glömma att sätta i bottenpluggen, men det är en klassisk miss. Även locket till vattenpumpen måste man komma ihåg, annars blir det blött i båten, säger Dan Falconer båtspecialist på If.
Vanliga båtskador i samband med sjösättning:
- Båt som tappas från en kran eller lyftanordning
- Båt som tar in vatten eller sjunker, exempelvis genom att man glömt sätta i pluggen
- Glömt att fälla upp motorn, så att den slår i botten och går sönder
- Skada på båt som transporteras på trailer och surrats för dåligt
- Det blir lätt stressigt eftersom man vill få i båten så tidigt på säsongen som möjligt. Men förbereder man sig och går igenom vad det är som ska göras så ska det nog gå fint för de flesta, säger Dan Falconer.
Fler tips från båtspecialisten:
- Kontrollera skrovgenomföringar och avstängningskranar. Tänk på att kolla tätheten på ventiler i både öppet och stängt läge.
- Kontrollera tätningsbälgar för INU- och segelbåtsdrev. De ska bytas med jämna mellanrum. Kontrollera bytesintervall med tillverkaren om du är osäker.
- Kontrollera att slangklämmor är väl åtdragna genom att vrida och dra i dem. Två motstående slangklämmor vid varje genomföring rekommenderas.
- Se efter att impellern är hel och mjuk. Byt vid behov.
- Dra åt utombordarens tvingskruvar, bultar och motorlås enligt tillverkarens anvisningar.
- Gasolanläggningen är viktig för din och båtens säkerhet, gör därför läckagetest samt kontrollera om det finns sprickor på gasolslangarna. Byt vid minsta osäkerhet.
- På många utombordsbåtar är kabelgenomföringen i motorbrunnen utsatta för åldrande. Vatten kan komma in mellan skroven. Bristfälliga genomföringar är en vanlig orsak till sjunkskador.
- Har du kommit ihåg att sätta tillbaka logg- och ekolodsgivaren?
- Fungerar länspumpen och nivåbytaren? Har du manuell pump bör du provpumpa.
- Direkt efter sjösättningen; starta motorn, lyft på durkar och motorrumskåpa. Kontrollera att det inte läcker från slangar och filter som blir hårda och spröda med tiden. Ha för vana att ha regelbunden tillsyn till båten första dygnet.
För ytterligare information: Daniel Claesson, Pressansvarig If Sverige. Mobil: 076-634 59 19 E-post: daniel.claesson@if.se
Försäkringsbolaget If är Nordens ledande skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Ifs premieinkomst uppgick år 2013 till drygt 40 miljarder svenska kronor och antalet anställda är 6 800
Nyckelord
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Nordisk hälsorapport: Framtidsoron störst bland unga i Sverige – män särskilt drabbade8.5.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
Unga svenskar är de i Norden som är mest stressade över sin framtid. Allra mest oroar sig svenska män i åldrarna 18-29 år. Det visar Ifs årliga undersökning om hälsa, som genomförts bland befolkningen i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Ny stressrapport: 97 procent av kvinnor i 30–44-årsåldern drabbade30.4.2025 08:40:09 CEST | Pressmeddelande
Stressnivåerna i Sverige är alarmerande höga – hela 82 procent av svenskarna uppger att de upplever negativ stress. Mest drabbade är kvinnor i åldrarna 30–44 år, där hela 97 procent rapporterar någon grad av stress. Det visar Ifs årliga hälsoundersökning bland den nordiska befolkningen.
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum