Myggen är värsta sommarplågan

Sommar är ledighet och vila för många. Men det är samtidigt högsäsong för en del otrevliga djur och insekter. Försäkringsbolaget If har frågat 5 976 personer över hela landet om vilka djur och insekter som är värst under sommaren. Mygg och andra flygande blodsugare hamnar i topp. Därefter kommer fästingar, getingar, mördarsniglar och huggormar.
- Det är faktiskt bra att vi upplever de här djuren som obehagliga. Ett litet stick eller bett kan få allvarliga följder. Man ska alltid kontakta vårdcentral vid yrsel eller illamående eller om det uppstår en allergisk reaktion, säger Carin Gyris, chefsjuksköterska på If Care.
Enligt undersökningen finns det tydliga geografiska skillnader. Myggen och knotten upplevs värst från Dalälven och norrut, medan mördarsniglar, fästingar och getingar är ett mycket större problem i de södra delarna av landet. Även vissa könsskillnader finns, där kvinnor upplever huggormar som den värsta plågan i dubbelt så stor utsträckning som män.
Undersökningen:
Vilken av följande tycker du är den värsta sommarplågan?
Mygg/knott/bromsar 40 %
Fästingar 28 %
Getingar 15 %
Mördarsniglar 4 %
Huggormar 4 %
Myror 2 %
Gäss/änder 1 %
Inget/annat 6 %
Ifs råd vid stick och bett
Geting- och bistick
1. Ta bort gadden med pincett, nål eller dina naglar.
2. Du kan lindra symtomen genom att kyla med kallt vatten, isbit, alsolsprit eller kylbalsam. Du kan även gnida in en värktablett som innehåller acetylsalicylsyra, t.ex. magnecyl. Tvätta bort när det onda går över.
3. Sätt gärna på ett plåster för att undvika att du river dig på stickstället och får en infektion
Fästingbett
Ta bort fästingen som bitit sig fast så fort som möjligt. Då minskar du risken att drabbas av borrelia.
1. Ta bort fästingens mundelar med en pincett, fästingborttagare eller dina naglar. Tänk på att inte klämma bakkroppen på fästingen.
2. Använder du dina naglar eller en pincett drar du rakt ut utan att vrida. Använder du fästingplockare, följer du instruktionerna för den.
3. Tvätta såret efteråt med tvål och vatten.
Kontakta vårdcentralen om det uppstår en cirkelformad rodnad inom fyra veckor.
Huggormsbett
1. Tvätta runt såret med tvål och vatten.
2. Det är viktigt att du är stilla, giftet sprids då långsammare i kroppen.
3. Håll gärna kroppsdelen med bettet högt
4. Ta av ringar, skor och klocka innan huden svullnar upp.
5. Lämna bettstället i fred, försök inte suga ut giftet, kyla, värma eller snöra av den bitna kroppsdelen. Det kan förvärra förloppet.
Man vet aldrig på förhand hur man reagerar på ett huggormsbett. Tveka inte att kontakta vårdcentralen för att fråga om råd.
För ytterligare information: Daniel Claesson, Pressansvarig If Sverige. Mobil: 076-634 59 19 E-post: daniel.claesson@if.se
Nyckelord
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum