Snön ligger tung på taken
Nu är snön som fallit relativt lätt och fin, men då det blir något mildare så blir snön på taken också betydligt tyngre.
– Hör du knarrande och smällar från konstruktion, eller känner att fönster och dörrar är svårare att få upp är det är hög tid att reagera, säger Daniel Säfström, tf chef för byggskador på If.
Villaägare har inte något krav på sig att skotta bort snön från taken för att få ersättning från försäkringen. Villaförsäkringen gäller om taket till bostaden bryter samman på grund av snötryck, under förutsättning att huset är byggt enligt byggnormen. Däremot täcker försäkringen inte balkongtak, lekstugor och liknande.
För bostadsrättsföreningar gäller andra regler än för villor.
– Bor man i bostadsrätt har föreningen krav på sig att skotta taken, annars får man ingen ersättning om taket skulle braka av snötrycket. Dessutom kan föreningen bli skadeståndsskyldig om någon skulle skadas, säger Daniel Säfström.
Föreningen kan bli skadeståndsskyldig både om någon skadas av kollapsande tak eller av snö eller is som faller från taken.
Man kan räkna med att ett vanligt villatak, oavsett om det är nytt eller gammalt, klarar minst 150 kg snö per kvadratmeter, vilket motsvarar en halv meter med gammal snö, men bara 0,4 meter blötsnö. För tak som tål 350 kg per kvadratmeter, minskar den kritiska motstå gränsen från 1,2 meter till 0,9 meter när snön blir blöt.
– Det är viktigt att få bort snön innan det närmar sig dessa kritiska belastningar, säger Daniel Säfström.
Men förutom taket, bör du ta hand om dig själv.
– De flesta människor är inte vana vid att vara på taket, så det finns ingen anledning att chansa. Bind fast dig vid skorstenen när du ska upp och skotta. Det finns också företag som kan hjälpa till med detta, säger Daniel Säfström.
Så skottar du taket säkert:
- Se upp med var snön hamnar när den skottas ned från taket. Det kan hända att intilliggande tak och väggstrukturer inte klarar den extra belastningen, och det kan finnas människor nedanför.
- Undvika att skapa rännor i snölagret i vinkel mot taknocken. Det kan göra snön på taket instabil så att stora mängder snö sätts i rörelse samtidigt.
- Undvik att stora mängder snö är i rörelse samtidigt.
- Taket ska skottas jämnt. Snedfördelning kan göra mer skada än en stor, jämnt fördelad last.
- Ta inte bort all snön, det är lätt att skada papp, plåt och tegel. Lämna lite snö på taket (10 till 20 cm).
För ytterligare information vänligen kontakta:
Caroline Uliana, Pressansvarig If Sverige.
Mobil: 070-628 23 63
E-post: caroline.uliana@if.se
Nyckelord
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seOm
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Ny stressrapport: 97 procent av kvinnor i 30–44-årsåldern drabbade30.4.2025 08:40:09 CEST | Pressmeddelande
Stressnivåerna i Sverige är alarmerande höga – hela 82 procent av svenskarna uppger att de upplever negativ stress. Mest drabbade är kvinnor i åldrarna 30–44 år, där hela 97 procent rapporterar någon grad av stress. Det visar Ifs årliga hälsoundersökning bland den nordiska befolkningen.
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum