”Fri fart” på Autobahn kan stå dig dyrt
En färsk dom från Högsta domstolen i Tyskland bekräftar det som varit praxis en tid, nämligen att hastigheter över 130 km/h, även på sträckor där det inte finns några hastighetsbegränsningar, kan göra föraren medansvarig vid en olycka. Fallet gäller en norsk bilist som körde 180 km/h på en sträcka med fri fart på Autobahn och blev inblandad i en olycka. Domen slog fast att det var oansvarigt att köra så fort och dömde honom till 30 procent av skulden och kostnaderna.
– Med andra ord så kan det vara toppen med fri fart så länge allt går bra. Men så fort något händer så kan du hållas som ansvarig, vilket kan bli mycket kostsamt. Därför uppmanar vi alla att begränsa sig till 130 km/h på tyska motorvägar, säger Dan Falconer, motorexpert på If.
Det är också viktigt att ha bilen helförsäkrad, vilket betalar skadorna på den egna bilen, även om man döms som vållande. Är bilen endast halvförsäkrad så får man stå för dessa kostnader själv. Trafikförsäkringen ersätter personskador och kostnader för reparation av motpartens bil.
Beräkningar från If visar att svenskarna fick motorproblem för totalt omkring 40 miljoner kronor under utlandssemestern i juni, juli och augusti förra året. För helåret betalade försäkringsbolagen ut cirka 100 miljoner kronor för motorskador och olyckor som inträffade utomlands.
Det är viktigt att förbereda sig ordentligt innan man ger sig iväg. Både vara säker på att man vet vilka regler som gäller i det land man ska besöka och att man har med sig alla relevanta dokument.
– Ta med dig Grönt kort och registreringsbevis även om det inte är obligatorisk i det land du ska till. Vår erfarenhet visar att de allra flesta olyckssituationer löser sig om du kan visa upp Grönt kort, säger Dan Falconer.
Förra året gjorde svenskarna över två miljoner semesterresor med bil till utlandet. Juli är den månad då flest drabbas av motorskador utomlands.
Checklista inför bilsemestern
• Ta med registreringsbevis för bilen.
• Beställ och ta med "Internationellt försäkringskort för motorfordon" så kallat ”Grönt kort” från ditt försäkringsbolag.
• Se till att bilen är helförsäkrad.
• Se till att du har en skadeanmälan i bilen.
• Om en incident skulle inträffa, ta foton med en mobilkamera på olycksplatsen om det finns möjlighet, det underlättar mycket vid skaderegleringen.
• Varningstriangel är obligatorisk i de flesta länder.
• Kontrollera att reservhjulet har luft.
• Sätt på ”S-märke” på bilen.
• Kolla så att försäkringen gäller i alla länder du tänker köra i och om du behöver köpa någon tilläggsförsäkring för bilen.
• I vissa länder måste bilen ha elektronisk startspärr (immobilizer) för att stöldförsäkringen ska gälla.
• I vissa länder bör bilens registreringsnummer vara ingraverat i bilens samtliga glasrutor.
• Det kan vara bra att ta en tilläggsförsäkring så att man får ut en ersättningsbil (hyrbil) om ens egen bil havererar.
• I några av Europas länder finns det krav på reflexväst i bilen vilken ska användas vid driftstopp/olycka när man rör sig på vägen.
Nyckelord
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seOm
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Nordisk hälsorapport: Framtidsoron störst bland unga i Sverige – män särskilt drabbade8.5.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
Unga svenskar är de i Norden som är mest stressade över sin framtid. Allra mest oroar sig svenska män i åldrarna 18-29 år. Det visar Ifs årliga undersökning om hälsa, som genomförts bland befolkningen i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Ny stressrapport: 97 procent av kvinnor i 30–44-årsåldern drabbade30.4.2025 08:40:09 CEST | Pressmeddelande
Stressnivåerna i Sverige är alarmerande höga – hela 82 procent av svenskarna uppger att de upplever negativ stress. Mest drabbade är kvinnor i åldrarna 30–44 år, där hela 97 procent rapporterar någon grad av stress. Det visar Ifs årliga hälsoundersökning bland den nordiska befolkningen.
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum