Nio av tio stulna bilar är äldre än tio år
Nio av tio bilar som stjäls i Sverige är mer än tio år gamla. Och den absoluta majoriteten av nyare bilar stjäls med originalnyckeln. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget If fått från Larmtjämst.
2006 rapporterades 24 026 bilar som eftersökta. 20 932 av dessa var tillverkade 1997 eller tidigare.
90 procent av alla bilar som stjäls är producerade före 1998, då startspärr blev lag. Det är mycket svårt att stjäla en bil med startspärr. I endast fem fall av 1000 undersökta bilar, tillverkade år 2000 eller senare, har man kunnat slå fast att startspärren manipulerats. Och då handlar det nästan enbart om professionella stölder av mycket exklusiva bilar.
Istället är det originalnyckeln som har stulits och använts i 97 procent av alla bilstölder av bilar tillverkade från år 2000. Nycklarna är ofta lätta att få tag på, både hos bilägare och bilhandlare.
– Nyckelstölder är ett stort problem som branschen måste bli bättre på att informera om. Alla håller koll på sitt bankkort. Men det blir ofta dyrare att förlora sina bilnycklar, säger Dan Falconer, motorspecialist på If.
De flesta bilar stjäls i Stockholm, Skåne och Västra Götaland. Dessa är så kallade upptagningslän, vilket betyder att brottslingar ofta tar sig till dessa biltäta områden och tillförskansar sig bilar där.
Förutom startspärren, som effektivt hindrar stöld av nyare bilar, finns även andra hinder för biltjuven som exporterar stulna bilar. Efterfrågan från utlandet på helt nya bilar är mycket låg beroende på att många länder inte förfogar över den teknik som krävs för att exempelvis kunna serva eller laga nya BMW och Mercedes.
Höjd självrisk
Om man förlorar bilnyckeln måste det elektroniska låssystemet omgående spärras på en märkesverkstad. Om detta inte görs inom några dagar så blir självrisken 10 procent av bilens värde när ersättning från försäkringen ska betalas ut. Självrisken kan också höjas om man varit ovarsam med bilnyckeln och den har blivit stulen.
Om elektronisk startspärr
Det är i princip omöjligt att starta en modern bil utan den riktiga nyckeln. Avancerade startspärrar gör att bilnycklar både måste passa fysiskt i tändningslåset och ha en inbyggd transponder (en slags sändare). Även om nycklar kan slipas till så att de passar bilen kan du inte starta om inte transpondern ger en signal som startspärren känner igen. Startspärr är lag på alla bilar sedan 1998.
För ytterligare information vänligen kontakta: Caroline Uliana, Pressansvarig Sverige. Mobil: 070-628 23 63
If Skadeförsäkring är Nordens ledande skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Ifs premieinkomst uppgick år 2006 till 37 miljarder svenska kronor och antalet anställda är 6 600. If ingår i finanskoncernen Sampo Plc.
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seOm
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Nordisk hälsorapport: Framtidsoron störst bland unga i Sverige – män särskilt drabbade8.5.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
Unga svenskar är de i Norden som är mest stressade över sin framtid. Allra mest oroar sig svenska män i åldrarna 18-29 år. Det visar Ifs årliga undersökning om hälsa, som genomförts bland befolkningen i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Ny stressrapport: 97 procent av kvinnor i 30–44-årsåldern drabbade30.4.2025 08:40:09 CEST | Pressmeddelande
Stressnivåerna i Sverige är alarmerande höga – hela 82 procent av svenskarna uppger att de upplever negativ stress. Mest drabbade är kvinnor i åldrarna 30–44 år, där hela 97 procent rapporterar någon grad av stress. Det visar Ifs årliga hälsoundersökning bland den nordiska befolkningen.
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum