Omkörningsförbud kan rädda skolbarn
I dagarna är över 90 000 förstaklassare på väg till skolan för första gången. Men vägen till skolan är inte alltid enkel. Enligt en ny undersökning som Gallup har genomfört på uppdrag av If Skadeförsäkring anser tre av fyra att trafikmiljön är den största faran för små barn mellan sju och nio år på deras skolväg. Nära hälften av de tillfrågade anser inte att små barn bör ta sig till skolan på egen hand. Allt fler föräldrar väljer numera att skjutsa barnen.
Samtidigt har antalet lindrigt skadade barn mellan sju och 14 år som åker personbil ökat med 87 procent till 602 barn mellan åren 1990 och 2003. Även svårare skador har ökat med cirka 80 procent i samma åldersgrupp. Faktum är att skolvägen inte blir tryggare av att fler barn blir skjutsade.
Det vore naturligtvis bättre om barnen kunde gå eller cykla till skolan. Men det kräver att trafikmiljön är sådan att den inte utgör någon fara för barnet. Och så är det inte idag. Föräldrarna oro är befogad och måste tas på allvar, säger Dan Falconer, motorexpert på If.
Utanför förskolor och skolor gäller sedan några år tillbaka en hastighetsgräns på 30 kilometer i timmen för att öka säkerheten. Men i takt med att hastighetsgränsen sänks till 30 på allt fler sträckor blir efterlevnaden allt sämre. Studier som NTF har gjort att majoriteten av alla bilister överskrider hastighetsgränsen på 30-gator.
Bilisterna måste ta sitt ansvar och hålla hastigheterna utanför dagis och skolor. Kör man i 30 på en torr väg så är stoppsträckan 13 meter. Om man kör i 50 så tar det 27 meter att stanna. Det kan betyda skillnaden på liv och död för ett barn som springer ut framför bilen, säger Dan Falconer.
If anser också att man bör överväga att införa omkörningsförbud både för skolbuss och för bilar som släpper av barn vid skolan. Det behövs även en säkrare trafikmiljö med fler gångvägar och tunnlar under vägarna så att barnen slipper korsa vägen.
För att bryta olycksstatistiken måste trafikmiljön vid skolor tas på allvar på såväl politisk nivå som av medtrafikanterna. Att hastighetsgränserna utanför förskolor och skolor hålls borde för alla bilister vara en självklarhet. Men även nya lagar bör prövas för att öka våra barns säkerhet - omkörningsförbud vid skolor är en sådan.
För ytterligare information: Caroline Uliana, Pressekreterare Sverige. Mobil: 070-628 23 63
If Skadeförsäkring är Nordens ledande skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Ifs premieinkomst uppgick år 2004 till 38 miljarder svenska kronor. Antalet anställda är 6 800 varav 1 800 i Sverige. If ingår i finanskoncernen Sampo Plc.
www.if.se
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seOm
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Nordisk hälsorapport: Framtidsoron störst bland unga i Sverige – män särskilt drabbade8.5.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
Unga svenskar är de i Norden som är mest stressade över sin framtid. Allra mest oroar sig svenska män i åldrarna 18-29 år. Det visar Ifs årliga undersökning om hälsa, som genomförts bland befolkningen i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Ny stressrapport: 97 procent av kvinnor i 30–44-årsåldern drabbade30.4.2025 08:40:09 CEST | Pressmeddelande
Stressnivåerna i Sverige är alarmerande höga – hela 82 procent av svenskarna uppger att de upplever negativ stress. Mest drabbade är kvinnor i åldrarna 30–44 år, där hela 97 procent rapporterar någon grad av stress. Det visar Ifs årliga hälsoundersökning bland den nordiska befolkningen.
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum