Mer än en av fyra båtstölder sker i Stockholm
Nu startar högsäsongen för båtstölder. Förra sommaren stals båtar och båtmotorer för mer än en miljon kronor om dagen. I Stockholm stals 800 båtar förra året. Trots den höga siffran har antalet stulna båtar i Sverige minskat under senare år. I Stockholm stals 100 båtar mindre än 2003. Brottsförebyggande åtgärder som bättre lås ger faktiskt resultat.
Förra året stals drygt 3 000 båtar i Sverige, vilket är en minskning med nästan 400 jämfört med året innan. Däremot har antalet inbrott i båtar ökat. I fjol begicks mer än 4 000 stölder från båtar, inte minst båtmotorer. Det stjäls båtar och båtmotorer för flera hundra miljoner kr varje år.
Båtförsäljningen har ökat markant det senaste decenniet. Då är det extra glädjande att antalet båtstölder har minskat, trots att beståndet har ökat. Det visar att skadeförebyggande åtgärder faktiskt ger resultat. Redan några enkla tips kan bidra dramatiskt till att minska risken för stöld, säger Dan Falconer, produktspecialist på If.
Fastlåsta båtar och motorer stjäls i mindre utsträckning än olåsta. Om man använder ett VAT-godkänt utombordsmotorlås är självrisken hos If noll kr vid eventuell stöld av utombordsmotorn.
Ett annat sätt att försvåra för tjuven är att skaffa en If Tracker. Trackern kombinerar modern GPS spårning med en dygnetruntbemannad larmcentral. Om båten stjäls kan centralen hela tiden följa var den finns och polisen kan agera omedelbart. Hittills har alla fordon med If Tracker hittats.
Några fler tips för att förhindra stölder och inbrott:
Låt om möjligt båten ligga i en bevakad hamn.
Lås utombordsmotorn med ett klass 3-lås.
Lås din utombordare vid bryggan med en härdad kätting (10-13 mm) och säkerhetslås.
Försäkra dig om att du och ditt försäkringsbolag har tillräckligt detaljerade identifikationsuppgifter om din båt och utombordsmotor. Både båtens och motorns tillverkningsnummer och speciella kännetecken som skrapor och skavanker ska tas med.
Ta med dig snabbt löstagbar elektronisk utrustning när du lämnar båten.
Skyddsmärk båten och motorn.
När du ska förvara båten på en trailer, se till att trailern är låst och att båten är låst vid trailern.
Det finns cirka 700 000 fritidsbåtar i Sverige. År 2002 såldes 14 000 båtar till ett värde av 1,8 miljarder kronor. En ruffad båt är i genomsnitt värd 240 000 kronor.
Mer än två tredjedelar av alla båtar är försäkrade i någon form. Närmare 40 procent, eller 280 000 båtar, är försäkrade genom speciella båtförsäkringar. Knappt 30 procent är i stället försäkrade genom hemförsäkringen.
För ytterligare information: Caroline Uliana, Pressekreterare Sverige. Mobil: 070-628 23 63
If Skadeförsäkring är Nordens ledande skadeförsäkringsbolag med cirka 3,6 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Ifs premieinkomst uppgick år 2004 till 38 miljarder svenska kronor. Antalet anställda är 6 800 varav 1 800 i Sverige. If ingår i finanskoncernen Sampo Plc.
Kontakter
Caroline StarckInformationschef
Tel:070-628 23 63caroline.starck@if.seJessica KällmanPressansvarig (föräldraledig)
jessica.kallman@if.seOsvald WiklanderVik. pressansvarig
Tel:+46 73 386 60 56osvald.wiklander@if.seOm
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Nordisk hälsorapport: Framtidsoron störst bland unga i Sverige – män särskilt drabbade8.5.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
Unga svenskar är de i Norden som är mest stressade över sin framtid. Allra mest oroar sig svenska män i åldrarna 18-29 år. Det visar Ifs årliga undersökning om hälsa, som genomförts bland befolkningen i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Ny stressrapport: 97 procent av kvinnor i 30–44-årsåldern drabbade30.4.2025 08:40:09 CEST | Pressmeddelande
Stressnivåerna i Sverige är alarmerande höga – hela 82 procent av svenskarna uppger att de upplever negativ stress. Mest drabbade är kvinnor i åldrarna 30–44 år, där hela 97 procent rapporterar någon grad av stress. Det visar Ifs årliga hälsoundersökning bland den nordiska befolkningen.
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum