Linje Lusta - sexuell identitet och tillhörighet i Stefan Larsson tolkning

Stella har ”gift ner sig” med arbetaren Stan Kowalski. Äktenskapet är passionerat och konfliktfyllt – men Stella verkar trivas. Men så dyker systern Blanche plötsligt upp, med sina känsliga nerver och överklassmanér. Trots att Blanche själv är utblottad och har förlorat familjens egendom, döljer hon inte besvikelsen över systerns enkla livsstil och val av make. Stan svarar med att göra allt han kan för att bryta ner och kasta ut henne.
– Jag vill undersöka begäret, som försvårar, förvirrar och skadar fast vi njuter samtidigt. Det handlar om sexuell identitet och om att förgöra motståndare med sexuellt våld. Tyvärr relevanta undersökningar i dessa tider, berättar Stefan Larsson.
Linje Lusta hade urpremiär på Broadway 1947 och blev en omedelbar succé och har belönats med Pulitzerpriset. På Dramaten spelades den redan 1949, men har inte satts upp sedan dess.
Stefan Larsson har på Dramaten regisserat succéer som Höst och vinter, En familj – August: Osage County, Medea, Rickard III och Fanny och Alexander. Han har varit teaterchef på Århus Teater och Betty Nansen Teatret i Köpenhamn. I januari 2020 tillträder han som teaterchef på Den Nationale Scene i Bergen.
Medverkande
Danilo Bejarano Stanley Kowalski
Rebecka Hemse Stella Kowalski
Rita Hjelm Eunice/en sjuksköterska
Livia Millhagen Blanche DuBois
Shanti Roney Harold ”Mitch” Mitchell
Alexander Salzberger Pablo
Marcus Vögeli En läkare
Av Tennessee Williams
Översättning Einar Heckscher
Regi Stefan Larsson
Scenografi Sven Haraldsson
Videofotografi Andrea Grettve
Ljusdesign Torben Lendorph
Kostym Ann Bonander Looft
Peruk och mask Thea Holmberg
Introduktion
till Linje Lusta med Emma Meyer Dunér, chefsdramaturg. Fri entré och öppet för alla (även de utan biljett till föreställningen). Den 23 april och 3 maj, kl. 18.15.
Linje Lusta, premiär 29 mars, Lilla scen.
Nyckelord
Kontakter
Lena TörnerPressansvarig
Tel:0703-72 61 47lena.torner@dramaten.seBilder


Om
Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.
Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.
Följ Dramaten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Dramaten
Dramaten presenterar hösten 202519.3.2025 13:21:31 CET | Pressinbjudan
Onsdagen den 9 april kl. 09.30-10.30 i Dramatenbaren
Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj till Dramaten12.3.2025 09:04:29 CET | Pressmeddelande
Den 25 mars, på Belarus frihetsdag, presenterar Dramaten.Doc Svetlana Aleksijevitjs bok Tiden Second hand som gestaltad läsning. Därefter sker ett exklusivt samtal mellan författaren och Dmitri Plax. På Lilla scenen.
Juloratoriet i regi av Linus Tunström27.2.2025 09:08:17 CET | Pressmeddelande
Relationen far och son är i fokus när Linus Tunström sätter upp Göran Tunströms minnesrika skildring av en familj i tre generationer. – Jag är nyfiken på vad denna rika familjeberättelse kan locka fram ur mig nu, själv pappa, i en annan tid, i ett helt annat sammanhang, säger Linus Tunström. Premiär på Stora scenen den 22 mars.
Hinkemann – absurd tragedi om krig och kärlek20.2.2025 09:24:12 CET | Pressmeddelande
Dramaten sätter för första gången upp Hinkemann, av den tyska dramatikern Ernst Toller. I händerna på den uppmärksammade regissören Anja Suša blir det en färgstark, samhällskritisk och absurd uppsättning i cirkusmiljö. Premiär på Lilla scenen 13 mars.
Dramaten och Nationalmuseum inleder samarbete18.2.2025 09:01:20 CET | Pressmeddelande
Carl Larssons takmålning Dramats skapelse visas för bebisar mellan 3-11 månader och medföljande vuxna under ledning av Nationalmuseums konstpedagoger. Högstadieelever erbjuds workshop om kroppsideal i utställningen Kroppen efter att ha sett Sandra Beijers pjäs Glow up på Dramaten. Detta är två inledande samarbeten mellan Unga Dramaten och Nationalmuseum under våren och hösten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum