Fem tips – säker snöskottning på tak
- Säkerheten kommer först. Det är viktigt att känna till de risker som finns när du skottar snö från tak och hålla de anvisningar som finns för hur hög belastning en takkonstruktion klarar av. Annars kan konstruktionen ta skada, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.
Skottningen ska ske på ett säkert sätt både för de som skottar, eventuella förbipasserande och inte minst för själva tak- och byggnadskonstruktionen. Svenskt Trä listar några viktiga tips för hur du skottar snö säkert på tak.
Fem tips:
- Se efter var snön hamnar när den skottas ned från taket. Intilliggande tak och andra byggnader eller konstruktioner kan skadas.
- Undvik att sätta stora mängder snö i rörelse samtidigt. Det kan inträffa när skottning sker i rännor parallellt med taknocken. Skotta istället i rännor vinkelrätt från nocken ner mot takfoten.
- Taket ska skottas med jämn viktfördelning. Snedfördelning kan skada konstruktionen.
- Om all snö avlägsnas är det lätt att skada papp, plåt och tegel. Lämna därför kvar 10 till 20 centimeter snö på taket.
- Skotta taket i remsor och på båda sidor om nocken samtidigt. Starta cirka två meter in från gavlar och skotta en cirka två meter bred remsa från nock ner till takfot. Skotta sedan remsor med cirka fem meter mellanrum längs hela taket. När det är klart kan du skotta av kvarvarande remsor.
- Trä är det starkaste byggmaterialet i förhållande till sin egen vikt och ett mycket beständigt material. Men en takkonstruktion tål inte hur hög last som helst och även en träkonstruktion har sin gräns, säger Johan Fröbel.
Snömängder och temperaturskillnader i kombination med ett taks lutning och övriga egenskaper skapar på vintern risk för istappar och snöras. Det är Boverkets konstruktionsregler, EKS 10 (BFS 2015:6) som reglerar hur stora snölaster ett tak ska tåla.
Det är fastighetsägarens ansvar att bevaka och bedöma när ett tak behöver skottas. Fastighetsägaren ansvarar även för att varna för nerfallande snö och is från taket genom att sätta upp avspärrningar och varningsskyltar. Är du fastighetsägare och osäker på hur takskottningen ska genomföras på ett säkert sätt bör du anlita professionella snöröjare. De vet hur ett tak ska skottas både för att undvika olyckor och för att inte äventyra konstruktionen.
Läs fler råd inför snöröjning av tak, samt en rekommenderad beräkningsmetod för snötyngd på tak på https://www.svenskttra.se/om-tra/snoskottning-fran-tak/.
För mer detaljerad information rekommenderas Boverket, www.boverket.se och Arbetsmiljöverket, www.taksakerhet.se.
För mer information:
Johan Fröbel, chef teknik och distribution, Svenskt Trä
+46 8 762 79 68, johan.frobel@svenskttra.se
Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationschef, Svenskt Trä
+46 8 762 79 65, camilla.carlsson@svenskttra.se
Nyckelord
Om
Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.
Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.
Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.
Följ Svenskt Trä
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä
En av fyra bostadsägare tänker använda höjda rotavdraget9.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Nu på måndag höjs rotavdraget tillfälligt, från 30 till 50 procent. En av fyra bostadsägare planerar att utnyttja höjningen för att bygga eller renovera hemma innan året är slut. Det visar en ny undersökning i Sifopanelen Express på uppdrag av branschorganisationen Svenskt Trä.
Svenska sågverk lanserar byggsortiment av furu28.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Bygg mer i furu – det är uppmaningen från sågverksnäringen, som nu lanserar ett helt sortiment byggprodukter av tallvirke för den svenska marknaden. Bakgrunden är ökad konkurrens om granvirket.
Rot och sänkta räntor möjlig vändning för träindustrin24.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Leveranserna av trävaror till svensk byggsektor har varit de lägsta sedan 1990-talskrisen och sågverken pressas samtidigt av höga kostnader. Möjligen kan ett höjt rotavdrag och sänkta räntor vara början på en försiktig återhämtning. Det visar Skogsindustriernas nya marknadsrapport Så går det för skogsindustrin, som även belyser hur handelskriget kan påverka träindustrin.
Undvik vanliga felet när du rengör trallen10.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Våren är här och det är dags att ge din trall lite extra omsorg. Att ta hand om sin trall är viktigt för att den ska hålla så länge som möjligt. Många gör dock misstaget att använda högtryckstvätten för hårt vilket kan förkorta virkets livslängd, varnar branschorganisationen Svenskt Trä.
Bastufeber – så bygger du din egen bastu12.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att basta är hetare än någonsin efter Kaj:s vinst med ”Bara bada bastu” i Melodifestivalen. Branschorganisationen Svenskt Trä förklarar vad du ska tänka på när du bygger din egen bastu.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum