Skolverket

Lärarbehörigheten minskar i grundskolan men ökar i gymnasiet

Dela
Sedan förra läsåret har andelen behöriga lärare i gymnasieskolan ökat, från 80,6 procent förra läsåret till 81,4 procent i år. Samtidigt minskar andelen behöriga lärare i grundskolan från 71,4 procent förra året till 70,5 procent. Det visar Skolverkets nya statistik om pedagogisk personal i skolan. Statistiken finns även på läns- kommun- och skolenhetsnivå.

- Det är glädjande med ökningen i gymnasieskolan men att behörigheten minskar i grundskolan från en redan låg nivå är allvarligt. Lärarbristen är en ödesfråga som alla med ansvar för den svenska skolan måste samlas kring. Det behövs ett helhetsgrepp. Därför efterlyser vi en nationell strategi för att säkra lärarförsörjningen, säger Peter Fredriksson, Skolverkets generaldirektör.

Stora skillnader mellan olika skolformer

Totalt har antalet lärare ökat från 134 300 förra året till 135 900 i år. En lärare betraktas som behörig om läraren har lärarlegitimation med behörighet i minst ett undervisningsämne. För att ge en rättvisande bild räknas statistiken om till heltidstjänster. Behörigheten är högst bland lärare i förskoleklassen där den har ökat från 84 procent förra året till närmare 85 procent i år. Lägst är behörigheten i grundsärskolan där 14 procent av lärarna är behöriga.

Skillnader mellan kommuner och mellan skolor

Lärarbehörigheten är generellt högre i kommunala skolor än i fristående skolor. I gymnasieskolan har skillnaderna mellan kommunala och fristående skolor ökat från 8 procentenheter läsåret 2015/16 till 12 procentenheter i år. I grundskolan har skillnaderna minskat från 12 procentenheter läsåret 2015/16 till 8 procentenheter i år. Det är också stora skillnader i lärarbehörighet mellan landets olika kommuner.

- Välutbildade och kompetenta lärare är avgörande för att eleverna ska få en bra utbildning. Stora skillnader innebär att alla elever inte ges samma förutsättningar. I lärarbristens spår finns det också en risk att välmeriterade lärare söker sig bort från skolor i utsatta områden. Lärarbristen riskerar att spä på den försämrade likvärdigheten i skolan, säger Peter Fredriksson

Fakta om behörighet och lärarlegitimation

För att en lärare ska få tillsvidareanställning och självständigt kunna sätta betyg krävs legitimation. Kravet på legitimation för lärare och förskollärare infördes i skollagen 2011 och legitimationerna utfärdas av Skolverket. För att få lärarlegitimation krävs en behörighetsgivande lärarexamen. För att få undervisa krävs både legitimation och behörighet i minst ett undervisningsämne.

För mer information

Direktlänk till sökfunktion för statistik på kommunnivå

www.skolverket.se

Kontaktuppgifter

För frågor till Peter Fredriksson kontakta Skolverkets presstjänst 08-527 333 00

För frågor om statistiken kontakta undervisningsråd José Luis Berrospi 08-527 333 56 eller undervisningsråd Karin Zetterberg Grünewald 08-527 339 14

Nyckelord

Länkar

Om

Skolverket
Skolverket
Svetsarvägen 16
171 41 Solna

08-527 332 00http://www.skolverket.se/

Skolverket ska främja att alla barn och elever får tillgång till en utbildning och verksamhet som är likvärdig och av god kvalitet i en trygg miljö. Vi ska bidra till goda förutsättningar för barns utveckling och lärande samt förbättrade kunskapsresultat för elever.Skolverket tar fram kunskapskrav, föreskrifter, allmänna råd och nationella prov. Vi ansvarar också för den officiella statistiken på skolområdet och gör uppföljningar och utvärderingar.

Följ Skolverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skolverket

Färre förskollärare på förskolor med störst behov10.2.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Segregationen, det vill säga uppdelning av barn med olika socioekonomisk- och migrationsbakgrunder, är hög inom förskolan. Barn från mindre gynnsamma socioekonomiska förhållanden tycks påverkas mer negativt av segregationen i förskolan. Samtidigt är tillgången till utbildade förskollärare lägre på förskolor med störst behov. Huvudmän behöver därför ta ett större ansvar för likvärdigheten och fördela resurser mer kompensatoriskt. Det visar Skolverkets rapport om segregation och likvärdighet i förskolan.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye