Ekologisk och efterlängtad – Melleruds Moderna Ale är här

Melleruds Moderna Ale på 5,2 procent är en ekologisk Pale Ale. Ölet är krispigt och har en balanserad beska med viss citrus och fruktighet. Maltmixen består av pilsner, karamell och münchenermalt, vilket ger utsökt fyllighet och kropp. Sammantaget ger detta en smakrik, välbalanserad och fräsch öl som passar extra bra till vällagad svensk mat eller som sällskapsdryck.
I början på maj lanseras Melleruds Moderna Ale på kran på restaurang, och den 1 september kommer den till Systembolagets beställningssortiment på 33 cl-flaska.
– Melleruds Moderna Ale är en produkt jag filat på under en längre tid med viljan och ambitionen att göra en riktigt smakrik och balanserad Pale Ale. Jag är mycket nöjd med resultatet, säger Richard Bengtsson, chefsbryggmästare på Spendrups.
Melleruds samtliga brygder är 100 procent ekologiska, något som är relativt ovanligt då en öl får klassas som ekologisk även om inte alla ingredienser är ekologiska. Just humle är en sådan råvara som är svår att få tag på och ofta ersätts av icke ekologisk humle. Spendrups som äger och distribuerar Melleruds är Sveriges största importör av ekologisk humle och är världens största producent av ekologisk öl.
– Att som bonde våga satsa på att odla ekologisk humle kan vara en ekonomisk risk. För att hjälpa bönderna och för att försäkra dem om långsiktiga och hållbara samarbeten så gör Melleruds långa överenskommelser som säkrar köp av hela skördar i upp till tio år. Det möjliggör en satsning som gynnar bonden, oss och våra konsumenter i längden, säger Richard Bengtsson, chefsbryggmästare på Spendrups.
Ekologisk Perle används som bittergiva i koket. Palisade och Jaryllo tillsätts i whirlpool och bidrar med aromer som ger en citrusprofil med bland annat grape. Melleruds Moderna Ale torrhumlas med en blandning av Jaryllo, Citra och Cascade som tillsammans ger en fin aromprofil med noter av tropiska frukter, citrus och lite blommighet.
– Bryggtekniken bakom Melleruds Moderna Ale är en komplex process som resulterar i en ale med välbalanserade smaker som inte upplevs särskilt ”komplicerade”. Vägen till en harmonisk ale är alltså mer avancerad än man kan tro, säger Richard Bengtsson, chefsbryggmästare på Spendrups.
Utseende: Gyllengul, halmgul
Doft: Maltigt med inslag av humlearomatisk fruktighet och citrus
Smak: En fyllighet som markeras väl av en mycket utsökt beska
Ekologisk malt: Pilsner-, karamell- och münchenermalt
Ekologisk Humle: Perle, Palisade, Jaryllo, Citra, Cascade
Bryggning: Mäskning sker under 70 minuter med infusionsförfarande. Sammanlagt ges humlen i tre olika givor till brygden. Melleruds Moderna Ale är ett överjäst filtrerat öl.
Nyckelord
Kontakter
Alexandra Sjöholm
PR-konsult Food & Friends
070 525 66 00
alexandra.sjoholm@foodfriends.se
Rose-Marie HertzmanPresschef, Spendrups
Tel:0708 95 25 67rose-marie.hertzman@spendrups.seBilder
Länkar
Om
Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Vårby utanför Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Heineken, Loka, Schweppes, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 950 medarbetare och omsätter cirka 3,3 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, Hellefors Bryggeri och BIBAB. www.spendrups.se
Följ Spendrups Bryggeri AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB
Meteor gör entré i Sverige – Spendrups breddar sin portfölj med fransk öltradition2.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Det franska bryggeriet Brasserie Meteor tar steget in på den svenska marknaden och introducerar sina två populära ölsorter, Meteor Lager och Meteor Blanche, genom Spendrups Bryggeri. Lanseringen markerar en unik möjlighet för svenska ölentusiaster att upptäcka det bästa av fransk öltradition.
Michael Andersson lanserar årets upplaga av Melleruds Mästarbrygd – en amber lager24.3.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Vinnaren av Årets Kock 2024, Michael Andersson, har skapat årets Melleruds Mästarbrygd – en ljust bärnstensfärgad amber lager, bryggd med ekologisk humle och malt. Årets Mästarbrygd bjuder på en utsökt rostig maltighet, friska inslag av citrus och avrundas med ett vitt krämigt skum
Lampa som drivs av saltvatten eller urin – Salt Tech vinner familjen Spendrups stipendium för sin unika innovation19.3.2025 12:27:31 CET | Pressmeddelande
Familjen Spendrup vill uppmuntra och stödja unga entreprenörer i Sverige genom ett årligt återkommande stipendium som har delats ut till tidigare UF-elever sedan 2008. I år går stipendiet till William Asefaw som driver Salt Tech. Företaget har en unik lösning med en lampa som drivs av saltvatten eller urin – som en av lösningarna på elfattigdomen i världen.
Svenskarnas favoriter från Spendrups nu på norska butikshyllor11.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
I höstas aviserade Spendrups ett samarbete med Stordalen-ägda dryckesgruppen Belmonte Beverage Group AS. Nu är samarbetet synligt på de norska butikshyllorna med svenska brygder anpassade för den norska marknaden.
Melleruds & Årets Kock Michael Andersson presenterar det perfekta pilsnersnacket6.2.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Årets Kock 2024, Michael Andersson, har i samarbete med Melleruds skapat det perfekta tilltugget – pilsnersnack med matjescrème, exklusivt framtaget för att avnjutas tillsammans med en iskall Melleruds pilsner. Med sin enkla tillagning och eleganta presentation blir det en given succé vid minglet, middagsbjudningar och andra festliga tillställningar.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum