Fem saker att tänka på när du köper hundvalp

Valpsäsongen är i full gång i Sverige, där många nyblivna hundägare planerat in den ofta intensiva och tålamodsprövande första perioden med valpen under sommarledigheten. Förra sommaren registrerades över 22 000 nya hundar i Sverige, enligt Jordbruksverkets siffror. Men det finns mycket att tänka på vid ett valpköp – oavsett om du blir matte eller husse för första gången, eller om du varit med förr.
- Det mesta med att skaffa en valp är roligt, men det finns också lite mindre lustfyllda frågeställningar som kan vara bra att ta itu med redan från början. När det väl är gjort kan du ha fullt fokus på att lära känna din nya familjemedlem, säger Sophie Wilkinson, djurförsäkringsexpert på If.
Valet av ras är det första stora dilemmat för hundköpare. De flesta vet att hundraser skiljer sig åt vad gäller, exempelvis, behovet av motion – men färre att de också löper olika stora risker att råka ut för sjukdomar och åkommor.
- Det finns många fördelar med att välja en frisk hundras. Men det viktigaste skälet är såklart att alla hundar förtjänar att må bra och ha ett hälsosamt liv, fortsätter Sophie Wilkinson.
En annan viktig aspekt av valpköpet är att göra klart för sig varifrån hunden kommer. De senaste åren har smuggelvalpar seglat upp som ett stort problem i Sverige. Det rör sig om dyra och exklusiva hundraser som illegalt tas in i landet – utan garantier för att hundarna är vare sig renrasiga eller friska. Utöver att de ofta behandlas illa och vuxit upp i makabra förhållanden kan de i vissa fall bära på smittor som är farliga, inte bara för dem själva, utan också för andra djur och människor.
- Se först och främst till att få träffa tiken på plats, den biten är svår för smugglarna att förfalska. Ofta har smuggelvalparna tagits från sin mamma alldeles för tidigt. Du kan också be att få se mammans registrering i Jordbruksverkets centrala hundregister. Och om du känner dig det minsta osäker – se till att tänka efter, låt det ta tid. En hundvalp är ett stort livsbeslut, och ingenting man ska fatta spontant, avslutar Sophie Wilkinson.
Ifs fem tips för ett säkert valpköp
- Välj en frisk hundras
Välj en frisk hundras. I längden innebär det lägre veterinärkostnader för dig – men framförallt förtjänar ingen hund att leva med smärtor och problem. Indikationer kring hur det ligger till med den ras du tänker dig hittar du på nätet. Se exempelvis här för Ifs lista över de friskaste hundraserna.
- Säkerställ att du inte köper en smuggelhund
Säkerställ varifrån hunden kommer – fråga efter hundens stamtavla och be att få se tikens registrering i Jordbruksverkets centrala hundregister där alla hundar i Sverige ska finnas med. Se dessutom till att du träffar valpen i dess hemmiljö tillsammans med mamman, för att få klart för dig att allt står rätt till. Be också att få se utlåtande från veterinärbesiktning, som ska ha gjorts inom sju dagar före det att du hämtar hunden. Om du är det minsta tveksam – vänta med köpet, ta inga spontana beslut.
- Skriv köpeavtal så att ni vet vad som gäller
Skriv ett köpeavtal där det är tydligt för båda parter vad som gäller. Kom ihåg att avtalet ska bli korrekt utifrån förhållandena i ditt specifika fall. Om det till exempel ska finnas särskilda bestämmelser som inte finns med i den mall du använder är det viktigt att du ser till att även dessa kommer med. If har tagit fram en mall för köpeavtal som du hittar här.
- Registrera och ID-märk hunden
Det är lag på att alla hundägare ska ägarregistrera sina hundar i Jordbruksverkets centrala register för hundar – trots det är det långt ifrån alla som gör det. Om hunden skulle springa bort underlättar märkningen för den som hittar hunden. Info om hur det går till hittas på Jordbruksverkets webbplats.
- Teckna en hundförsäkring
Välj en hundförsäkring som passar ditt och hundens behov. Frågor som är bra att ställa sig är: vad är jag villig att betala för veterinärvård om hunden blir sjuk eller om olyckan är framme? Vill jag att försäkringen ska gälla även för medicin och rehabilitering?
Kontakter
Pressfrågor
Tel:08-792 70 40press@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Nordisk hälsorapport: Framtidsoron störst bland unga i Sverige – män särskilt drabbade8.5.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
Unga svenskar är de i Norden som är mest stressade över sin framtid. Allra mest oroar sig svenska män i åldrarna 18-29 år. Det visar Ifs årliga undersökning om hälsa, som genomförts bland befolkningen i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Ny stressrapport: 97 procent av kvinnor i 30–44-årsåldern drabbade30.4.2025 08:40:09 CEST | Pressmeddelande
Stressnivåerna i Sverige är alarmerande höga – hela 82 procent av svenskarna uppger att de upplever negativ stress. Mest drabbade är kvinnor i åldrarna 30–44 år, där hela 97 procent rapporterar någon grad av stress. Det visar Ifs årliga hälsoundersökning bland den nordiska befolkningen.
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum