Fortsatt god effekt av barnvaccinationsprogrammet

Målet med barnvaccinationsprogrammet är att förbättra folkhälsan genom att erbjuda ett gott skydd mot allvarliga sjukdomar och att förebygga smittspridning i befolkningen. Folkhälsomyndigheten har i samverkan med Läkemedelsverket sammanställt en rapport med information om vaccinationstäckning, sjukdomsuppföljning, mikrobiologisk övervakning och säkerhetsuppföljning för 2015.
I fjol rapporterades inga fall av stelkramp eller röda hund och bara ett fall av Hib bland barn under 5 år. Förekomsten av kikhosta minskade jämfört med 2014 men låg ändå på en högre nivå än under perioden 2009–2013. Totalt vårdades 45 barn på sjukhus för kikhosta och ett barn avled.
För invasiv pneumokocksjukdom rapporterades den lägsta förekomsten bland barn under 2 år sedan vaccinet introducerades 2009.
Årsrapporten visar att vaccinationstäckningen fortsätter att vara hög. Över 97 procent av 2-åringarna var fullvaccinerade i fjol enligt det schema som gäller för dem.
– Det är glädjande att så många väljer att vaccinera sina barn. Det ger barnen gott skydd mot en rad allvarliga sjukdomar och det ger oss möjlighet att hålla sjukdomarna under kontroll i Sverige, säger Tiia Lepp, utredare på Folkhälsomyndigheten.
Andelen flickor som är vaccinerade mot HPV ligger kvar på minst 80 procent.
Läkemedelsverket har följt upp alla inrapporterade biverkningar under 2015. Genomgången visar att vaccinerna är säkra. De vanligaste inrapporterade biverkningarna var feber samt lokal svullnad och smärta på injektionsstället.
Fakta barnvaccinationsprogrammet
Den allmänna delen av vaccinationsprogrammet i Sverige omfattar skydd mot tio sjukdomar:
- Difteri
- Stelkramp
- Kikhosta
- Polio
- Allvarlig sjukdom av Haemofilus influenzae (Hib)
- Allvarlig sjukdom av pneumokocker
- Mässling
- Röda hund
- Påssjuka
- Infektion med HPV (flickor)
Barn i definierade riskgrupper erbjuds även vaccination mot tuberkulos, hepatit B, influensa och pneumokocker inom det riktade vaccinationsprogrammet.
Kontakter
Tiia Lepp: 010-205 2401
Folkhälsomyndighetens presstjänst
Tel:010-205 2100media@folkhalsomyndigheten.seBilder

Dokument
Om
Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Vår vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling.
Följ Folkhälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkhälsomyndigheten
Folkhälsan i Sverige är god men ojämlik1.4.2025 08:03:10 CEST | Pressmeddelande
Hälsan i Sverige är generellt god. Medellivslängden fortsätter att öka och de allra flesta uppger att de mår bra. Samtidigt visar flera hälsoområden tecken på försämring. Det finns också stora skillnader i befolkningen, som beror på socioekonomisk position.
Ny stor enkätundersökning om ungas sexuella och reproduktiva hälsa12.2.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
De flesta unga är nöjda med sitt sexliv, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Resultaten visar samtidigt att kondomanvändningen är fortsatt låg, och att många uppger att mensbesvär begränsar vardagen. Alarmerande många unga uppger också att de har varit utsatta för våld, i synnerhet sexuellt våld.
Förslag för en hälsosammare livsmedelskonsumtion bland barn och unga3.2.2025 08:10:57 CET | Pressmeddelande
Allt fler barn och unga i Sverige drabbas av hälsobesvär som övervikt, diabetes typ 2 och frätskador på tänder, som kan kopplas till en ohälosam livsmedelskonsumtion. För att bryta utvecklingen föreslår Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket flera olika åtgärder. Ett förslag är att utreda reglering av marknadsföring av ohälsosamma livsmedel som riktas till barn och unga.
Nu börjar arbetet med strategin för psykisk hälsa och suicidprevention10.1.2025 14:05:00 CET | Pressmeddelande
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och drygt 25 andra myndigheter ska arbeta tillsammans för bättre psykisk hälsa och färre suicid i befolkningen. Den nya nationella strategin ”Det handlar om livet” kommer vara vägledande för satsningen som är unik både i omfattning och långsiktighet.
Konkreta tips och råd för en balanserad skärmanvändning16.12.2024 13:15:00 CET | Pressmeddelande
Engagera dig i dina barns digitala liv, prata med dem om vad de gör. Det är ett av flera råd till föräldrar i den vägledning för en balanserad skärmanvändning som Folkhälsomyndigheten har tagit fram. Vägledningen innnehåller även tips på vad ungdomar kan göra själva.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum