Nu börjar arbetet med strategin för psykisk hälsa och suicidprevention
Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och drygt 25 andra myndigheter ska arbeta tillsammans för bättre psykisk hälsa och färre suicid i befolkningen. Den nya nationella strategin ”Det handlar om livet” kommer vara vägledande för satsningen som är unik både i omfattning och långsiktighet.
̶ Vi är glada för att den nationella strategin för psykisk hälsa och suicidprevention är på plats, och stolta över att ha fått regeringens förtroende att samordna arbetet tillsammans med Socialstyrelsen och övriga myndigheter, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Olivia Wigzell.
Strategin som kallas ”Det handlar om livet” ska vägleda arbetet för drygt 25 myndigheter under de kommande tio åren, i nära samarbete med regioner, kommuner och olika organisationer inom civilsamhället.
̶ Visionen är att Sverige ska vara ett samhälle som främjar en god och jämlik psykisk hälsa där ingen hamnar i en så utsatt situation att den enda utvägen upplevs vara suicid. Nu ser vi fram emot att med samlad kraft ta oss an det här viktiga arbetet, säger Björn Eriksson, Socialstyrelsens generaldirektör.
Syftet med en långsiktig strategi, som berör många samhällssektorer, är att den ska göra skillnad för både individer och verksamheter. Genom tydliga mål som följs upp regelbundet ska arbetet bli fokuserat och effektivt.
Den första samlade nationella strategin för området
Psykisk ohälsa och suicid är stora folkhälsoutmaningar, både i Sverige och internationellt, och har inte sällan konsekvenser för både individer, anhöriga och närstående och samhället som helhet. ”Det handlar om livet” är Sveriges första samlade nationella strategi för området psykisk hälsa och suicidprevention, och är unik sett till både omfattning och långsiktighet. Regeringen har gett Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ansvaret för att samordna, stödja och följa upp arbetet med strategin.
Kontakter
Folkhälsomyndighetens presstjänst
Tel:010-205 2100media@folkhalsomyndigheten.seLänkar
Om oss
Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Vår vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling.
Följ Folkhälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkhälsomyndigheten
Nu tas nästa steg i arbetet med Fritidskortet15.4.2025 15:02:58 CEST | Pressmeddelande
Fritidskortet ska öka möjligheterna för barn och unga att delta i fritidsaktivteter inom idrott, kultur, friluftsliv och övrigt föreningsliv. Regeringen har lämnat över en proposition till riksdagen med förslag på hur satsningen ska genomföras.
Folkhälsan i Sverige är god men ojämlik1.4.2025 08:03:10 CEST | Pressmeddelande
Hälsan i Sverige är generellt god. Medellivslängden fortsätter att öka och de allra flesta uppger att de mår bra. Samtidigt visar flera hälsoområden tecken på försämring. Det finns också stora skillnader i befolkningen, som beror på socioekonomisk position.
Ny stor enkätundersökning om ungas sexuella och reproduktiva hälsa12.2.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
De flesta unga är nöjda med sitt sexliv, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Resultaten visar samtidigt att kondomanvändningen är fortsatt låg, och att många uppger att mensbesvär begränsar vardagen. Alarmerande många unga uppger också att de har varit utsatta för våld, i synnerhet sexuellt våld.
Förslag för en hälsosammare livsmedelskonsumtion bland barn och unga3.2.2025 08:10:57 CET | Pressmeddelande
Allt fler barn och unga i Sverige drabbas av hälsobesvär som övervikt, diabetes typ 2 och frätskador på tänder, som kan kopplas till en ohälosam livsmedelskonsumtion. För att bryta utvecklingen föreslår Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket flera olika åtgärder. Ett förslag är att utreda reglering av marknadsföring av ohälsosamma livsmedel som riktas till barn och unga.
Konkreta tips och råd för en balanserad skärmanvändning16.12.2024 13:15:00 CET | Pressmeddelande
Engagera dig i dina barns digitala liv, prata med dem om vad de gör. Det är ett av flera råd till föräldrar i den vägledning för en balanserad skärmanvändning som Folkhälsomyndigheten har tagit fram. Vägledningen innnehåller även tips på vad ungdomar kan göra själva.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum