Förstärkt beredskap inför en allvarlig influensapandemi
Folkhälsomyndigheten har på regeringens uppdrag tecknat avtal med två vaccintillverkare, Seqirus och Glaxo Smith Kline. Företagen åtar sig att vid en allvarlig pandemisk influensa leverera det vaccin som behövs för att kunna erbjuda befolkningen skydd. Vaccinen är så kallade prototypvaccin som är godkända av den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Avtalen är giltiga i fyra år och kostar staten 85 miljoner kronor per år.
Beslut om inköp fattas först vid en pandemi
I händelse av en pandemi, det vill säga när en pandemi deklareras av WHO, läggs leverantörens produktion om till pandemivaccin. Staten ges då möjlighet att köpa vaccin upp till den volym som reserverats. Ett beslut om inköp fattas först då, och utifrån det läge som råder.
En pandemi innebär en omfattande spridning av en helt ny typ av influensavirus, som kan påverka stora delar vårt samhälle och smitta stora delar av världens befolkning. Därför har Sverige en beredskap för att lindra effekterna av en pandemi. I Sverige ansvarar Folkhälsomyndigheten för att värdera risker och rekommendera åtgärder för att lindra effekter av en eventuell influensapandemi.
Ingår i samhällets beredskap
De avtal som nu slutits på regeringens uppdrag är en grundförutsättning för att Sveriges befolkning ska kunna ha tillgång till vaccin om det skulle behövas. Med två leverantörer ökar möjligheterna att snabbt få ett vaccin på plats och ger också handlingsutrymme att anpassa en vaccinbeställning utifrån befolkningens behov.
Detta ingår i statens, landstingens och regionernas beredskap inför utbrott av smittsamma sjukdomar. Folkhälsomyndighetens uppdrag om att säkerställa tillgången till pandemivaccin har genomförts i samråd med Sveriges kommuner och landsting (SKL) och Läkemedelsverket.
Kontakter
Anders Tegnell, statsepidemiolog, 010-205 23 68
Folkhälsomyndighetens presstjänst
Tel:010-205 2100media@folkhalsomyndigheten.seOm
Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Vår vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling.
Följ Folkhälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkhälsomyndigheten
Beslut om föreskrifter för gårdsförsäljning av alkohol9.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 1 juni blir det möjligt att bedriva gårdsförsäljning av alkohol i Sverige. Utifrån lagstiftningen som riksdagen har beslutat om, har Folkhälsomyndigheten tagit fram regler som kompletterar lagens nya bestämmelser.
Nu tas nästa steg i arbetet med Fritidskortet15.4.2025 15:02:58 CEST | Pressmeddelande
Fritidskortet ska öka möjligheterna för barn och unga att delta i fritidsaktivteter inom idrott, kultur, friluftsliv och övrigt föreningsliv. Regeringen har lämnat över en proposition till riksdagen med förslag på hur satsningen ska genomföras.
Folkhälsan i Sverige är god men ojämlik1.4.2025 08:03:10 CEST | Pressmeddelande
Hälsan i Sverige är generellt god. Medellivslängden fortsätter att öka och de allra flesta uppger att de mår bra. Samtidigt visar flera hälsoområden tecken på försämring. Det finns också stora skillnader i befolkningen, som beror på socioekonomisk position.
Ny stor enkätundersökning om ungas sexuella och reproduktiva hälsa12.2.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
De flesta unga är nöjda med sitt sexliv, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Resultaten visar samtidigt att kondomanvändningen är fortsatt låg, och att många uppger att mensbesvär begränsar vardagen. Alarmerande många unga uppger också att de har varit utsatta för våld, i synnerhet sexuellt våld.
Förslag för en hälsosammare livsmedelskonsumtion bland barn och unga3.2.2025 08:10:57 CET | Pressmeddelande
Allt fler barn och unga i Sverige drabbas av hälsobesvär som övervikt, diabetes typ 2 och frätskador på tänder, som kan kopplas till en ohälosam livsmedelskonsumtion. För att bryta utvecklingen föreslår Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket flera olika åtgärder. Ett förslag är att utreda reglering av marknadsföring av ohälsosamma livsmedel som riktas till barn och unga.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum