Patient vårdas efter att ha insjuknat i lassafeber
En patient som insjuknat i lassafeber vårdas just nu på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och hålls isolerad enligt de rutiner som finns på sjukhuset. Personen insjuknade efter en resa i Västafrika där lassafeber förekommer. Det är första gången som ett importfall av lassafeber har diagnostiserats i Sverige.
- Patienten är på bättringsvägen men eftersom det rör sig om en form av blödarfeber kommer patienten att flyttas till högisoleringsenheten i Linköping enligt de nationella riktlinjer som finns, säger Anne Haglund Olmarker, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Lassafeber smittar mycket sällan mellan människor men kan smitta via direktkontakt med blod eller andra kroppsvätskor. Det smittar inte via vanliga sociala kontakter. Personer som bär på lassaviruset smittar först när symtom uppkommit.
- I det här fallet ser vi en mycket liten risk för smittspridning till allmänheten och de som har haft nära kontakt med patienten kommer att kontaktas för smittspårning, säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.
På sjukhuset har man redan vidtagit åtgärder för att säkerställa att ingen i personalen smittats.
- Det är en mycket liten risk för personalen som vårdat patienten men vi utför alltid kontroller enligt de rutiner som finns. När vi konstaterar den här typen av ovanliga sjukdomar så sker det också alltid en samverkan med nationella experter och myndigheter, säger Anne Haglund Olmarker.
Det här är första gången som ett importfall av lassafeber har diagnostiserats i Sverige. Importfall till Europa från Västafrika är ovanligt men har inträffat ett fåtal gånger.
Folkhälsomyndigheten har ansvar för att samordna smittskyddsarbetet i Sverige på nationell nivå. Vid myndigheten finns också ett laboratorium med den högsta säkerhetsklassningen, P4, som har kapacitet att analysera misstänkta så kallade högpatogena prover dygnet runt.
Folkhälsomyndigheten kommenterar inte närmare detaljerna kring enstaka patientfall, med hänvisning till bland annat patientsekretess.
Länk till information om lassafeber
Kontakter
Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen och Anne Haglund Olmarker, chefläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset kontaktas via Sahlgrenska Universitetssjukhusets presstjänst 031-342 96 00 eller massmedia.su@vgregion.se
Folkhälsomyndighetens presstjänst
Tel:010-205 2100media@folkhalsomyndigheten.seOm
Folkhälsomyndigheten är en nationell kunskapsmyndighet som arbetar för bättre folkhälsa. Det gör myndigheten genom att utveckla och stödja samhällets arbete med att främja hälsa, förebygga ohälsa och skydda mot hälsohot. Vår vision är en folkhälsa som stärker samhällets utveckling.
Följ Folkhälsomyndigheten
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Folkhälsomyndigheten
Beslut om föreskrifter för gårdsförsäljning av alkohol9.5.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den 1 juni blir det möjligt att bedriva gårdsförsäljning av alkohol i Sverige. Utifrån lagstiftningen som riksdagen har beslutat om, har Folkhälsomyndigheten tagit fram regler som kompletterar lagens nya bestämmelser.
Nu tas nästa steg i arbetet med Fritidskortet15.4.2025 15:02:58 CEST | Pressmeddelande
Fritidskortet ska öka möjligheterna för barn och unga att delta i fritidsaktivteter inom idrott, kultur, friluftsliv och övrigt föreningsliv. Regeringen har lämnat över en proposition till riksdagen med förslag på hur satsningen ska genomföras.
Folkhälsan i Sverige är god men ojämlik1.4.2025 08:03:10 CEST | Pressmeddelande
Hälsan i Sverige är generellt god. Medellivslängden fortsätter att öka och de allra flesta uppger att de mår bra. Samtidigt visar flera hälsoområden tecken på försämring. Det finns också stora skillnader i befolkningen, som beror på socioekonomisk position.
Ny stor enkätundersökning om ungas sexuella och reproduktiva hälsa12.2.2025 07:02:00 CET | Pressmeddelande
De flesta unga är nöjda med sitt sexliv, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Resultaten visar samtidigt att kondomanvändningen är fortsatt låg, och att många uppger att mensbesvär begränsar vardagen. Alarmerande många unga uppger också att de har varit utsatta för våld, i synnerhet sexuellt våld.
Förslag för en hälsosammare livsmedelskonsumtion bland barn och unga3.2.2025 08:10:57 CET | Pressmeddelande
Allt fler barn och unga i Sverige drabbas av hälsobesvär som övervikt, diabetes typ 2 och frätskador på tänder, som kan kopplas till en ohälosam livsmedelskonsumtion. För att bryta utvecklingen föreslår Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket flera olika åtgärder. Ett förslag är att utreda reglering av marknadsföring av ohälsosamma livsmedel som riktas till barn och unga.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum