600 arter i skogen presenteras i ny naturvårdsbibel

– Min förhoppning är att boken ska underlätta naturvårdsarbetet och successivt ge fördjupad kunskap om våra naturvårdsarter och vad de kan berätta. Men också att den ska vara en inspirationskälla, ögonöppnare och berika tiden i skogen för alla som är intresserade och rör sig där, säger bokens författare, Johan Nitare som också var en av de som skapade och definierade nyckelbiotopsbegreppet på 1990-talet.
Att bevara den biologiska mångfalden är ett av Sveriges 16 miljömål som beslutats av riksdagen. För att kunna bevara skogens mångfald behöver man kunskap om var skog med höga naturvärden finns och därmed behövs också kunskap om olika naturvårdsarter. Naturvårdsarter är ett sammanfattande begrepp för signalarter, rödlistade arter och lagskyddade arter.
– Skogsstyrelsen rymmer i dag en lång rad av Sveriges mest framträdande experter på sina respektive sakområden. Boken är ännu ett bevis på vilken gedigen kunskap och stöd vi kan leverera till omvärlden som en del i vår gemensamma strävan att hela tiden utveckla både skogsbruk och miljöhänsyn, säger Dan Rydberg, chef för Skogsstyrelsens skogsenhet.
På nästan 600 sidor och med drygt 800 bilder beskrivs kärlväxter, mossor, lavar och svampar som kan användas som praktiska verktyg och indikatorer på skyddsvärd skog. I boken finns även beskrivningar av olika biotoper och deras behov av skötsel. Skyddsvärd skog – Naturvårdsarter och andra kriterier för naturvärdesbedömning, är helt enkelt en bok om konsten att läsa skogen.
”På liknande sätt som krukskärvor och benflisor för en arkeolog kan berätta om forntida kulturer, kan närvaron av vissa arter för en skogsbiologiskt kunnig person berätta om ett områdes skogshistoria eller ekologiska särdrag”, skriver Johan Nitare i bokens förord.
År 2000 kom den tidigare versionen ut som sålts i 10 000 exemplar och använts flitigt som kunskapsunderlag i allt från utbildningar på universitet och skogsbruksskolor, till konkret naturvård. Den nya boken är en kraftig ombearbetning och vidareutveckling.
Mer information:
Johan Nitare, ekolog, Skogsstyrelsen, 036-35 93 22, 073-097 60 50, johan.nitare@skogsstyrelsen.se
Peter Jernberg, pressansvarig, Skogsstyrelsen, 036-35 93 30, 076-785 93 30, peter.jernberg@skogsstyrelse.se
Bilder
Länkar
Om
Skogsstyrelsen är en myndighet för frågor som rör skog. Vår uppgift är att verka för att skogen sköts så att de skogspolitiska mål som beslutats av riksdagen kan nås. Målen för produktion och miljöhänsyn är jämställda.
Skogen ska brukas på ett hållbart sätt så att även framtida generationer kan ha nytta av den.
Skogsstyrelsen sorterar under Landsbygds- och infrastrukturdepartementet.
Den lokala förankringen är viktig för oss. Vi har kontor på cirka 75 platser runtom i landet. Vårt huvudkontor ligger i Jönköping.
Vår vision är ”Skog till nytta för alla”.
Följ Skogsstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Skogsstyrelsen
Analys: Skogsbruket står inför betydande skaderisker med koppling till klimat9.6.2025 11:36:49 CEST | Pressmeddelande
Klimatförändringen påverkar skogsbruket i grunden genom ökade skaderisker. Under de närmaste 25 åren är riskerna för bland annat torkstress, stormskador, skogsbrand och skador från ras och skred betydande. Det bedömer Skogsstyrelsen i sin klimat- och sårbarhetsanalys.
Avverkningen i svenska skogar fortsatte minska under 20243.6.2025 09:31:45 CEST | Pressmeddelande
Efter en kraftig minskning 2023, fortsatte avverkningen i svenska skogar att minska under 2024. Det visar preliminär statistik från Skogsstyrelsen. Inte sedan 2013 har den årliga avverkningen varit lägre.
Betesskador på skog minskade med 20 procent i Götaland28.5.2025 08:09:25 CEST | Pressmeddelande
Sedan 2019 har andelen unga tallar i Götaland som skadats av bete från älg och andra vilda hjortdjur minskat med 20 procent. Det visar Skogsstyrelsens älgbetesinventering (Äbin) av 16 115 provytor. Idag skadas 12 procent av tallarna årligen och minskningen har pågått sedan 2019 då skadorna låg på 15 procent. Trots det, ligger skadorna i de flesta älgförvaltningsområden fortfarande över målet på maximalt fem procent. (Se länsresultat och kontaktperson för respektive län nedan!)
Nya indikatorer visar ojämställd skogssektor – miljonsatsning ska förstärka arbetet6.5.2025 13:18:16 CEST | Pressmeddelande
Åtta av elva indikatorer över jämställdheten inom skogssektorn visar på en manlig dominans. Det visar den första sammanställningen av Skogssektorns jämställdhetsindikatorer som presenterades i dag. Samtidigt har Skogssektorns jämställdhetsråd beslutat om en ny miljonsatsning för ökad jämställdhet i skogen.
Pressinbjudan: så ojämställd är skogssektorn – ny statistik och miljonsatsning presenteras30.4.2025 08:59:37 CEST | Pressmeddelande
För första gången presenteras Skogssektorns jämställdhetsindikatorer på en digital presskonferens klockan 12:30, 6 maj. Indikatorerna visar på elva områden hur det ser ut med jämställdheten inom svensk skogssektor. På presskonferensen presenterar Skogssektorns jämställdhetsråd också en ny miljonsatsning för ökad jämställdhet i skogen.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum