Hyra ut båten är populärt – men inte helt riskfritt
Hamnplats och båtvakt. Iläggning och upptagning. Spackel, färg och vax - oavsett motor eller segel. En båt tar mycket tid och pengar i anspråk. Att hyra ut sin båt är populärt och kan vara ett enkelt sätt att täcka kostnader för båtunderhåll.
När If tidigare frågat båtägare om uthyrning sade sig fem av tio vara positivt inställda. Allra mest populärt bland yngre, där sju av tio sade sig överväga den saken.
– Det är ett bra sätt att finansiera båten eller semesterkassan och samtidigt slippa dåligt samvete för att den inte används så mycket, säger Arvid Böhm, båtexpert på If.
En relativt ny segelbåt i cirka 30-fotsklassen hyrs ut för mellan 10-15 000 per vecka under högsäsong om man tittar på uthyrningssajter som exempelvis Blocket. Men det finns också risker med att hyra ut båten.
– Båten utsätts för mer slitage, saker kan gå sönder eller försvinna. Det säkraste är att hyra ut båten genom en professionell uthyrningsförmedlare som kan hjälpa till med uthyrningskontrakt, deposition och andra formaliteter. Kryssarklubben har uthyrningskontrakt som man kan ladda ner om man är medlem, tipsar Arvid Böhm.
Kontrollera hur din båtförsäkring fungerar om du planerar att hyra ut båten och om du behöver teckna någon tilläggsförsäkring.
– Kontrollera alltid hur försäkringen gäller vid uthyrning och glöm inte bort att du som uthyrare är ansvarig för att båten är sjösäker med säkerhetsutrustning, till exempel flytvästar och nödsignaler, säger Arvid Böhm.
Tänk på det här för privat båtuthyrning:
•Upprätta ett skriftligt avtal med punkter som var och när båten ska hämtas och lämnas, tillåtna farvatten, båtens skick och utrustning. I avtalet ska det framgå om hyresgästen har nautisk kompetens och referenser. Om båten hanteras oansvarigt eller vanvårdas ska du som båtägare ha rätt att avbryta uthyrningen. Skriv vilken ersättning som gäller per fördröjd timme och dygn eller vid slarv med städningen.
•Ta betalt i förskott och begär en deposition som motsvarar självrisken.
•Begär legitimation av hyresgästen när ni träffas.
•Kontrollera med oss hur försäkringen gäller vid uthyrning.
•Gör klart att hyresgästen ansvarar för båten under hela hyresperioden och att båten inte får användas för till exempel tävling eller godstransporter eller själv hyra ut din båt. Bogsering i en nödsituation är ett undantag.
•Informera hyresgästen om att kontakta dig direkt om hen upptäcker något fel eller orsakar någon allvarlig skada på båten.
•Du som uthyrare är ansvarig för att båten är sjösäker med säkerhetsutrustning, till exempel flytvästar och nödsignaler.
•Gör klart att båten vid återlämnande ska vara välstädad, fulltankad med drivmedel och med fyllda gasolflaskor. Gör en besiktning. Känner du tveksamhet, lyft båten eller gör en dykbesiktning. Ett annat alternativ är att hyresgästen skriftligen och på heder och samvete intygar att båten inte har gått på grund.
Kontakter
Karoline HammarSenior Communications Manager
Tel:076-855 20 81karoline.hammar@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Nordisk hälsorapport: Framtidsoron störst bland unga i Sverige – män särskilt drabbade8.5.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
Unga svenskar är de i Norden som är mest stressade över sin framtid. Allra mest oroar sig svenska män i åldrarna 18-29 år. Det visar Ifs årliga undersökning om hälsa, som genomförts bland befolkningen i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Ny stressrapport: 97 procent av kvinnor i 30–44-årsåldern drabbade30.4.2025 08:40:09 CEST | Pressmeddelande
Stressnivåerna i Sverige är alarmerande höga – hela 82 procent av svenskarna uppger att de upplever negativ stress. Mest drabbade är kvinnor i åldrarna 30–44 år, där hela 97 procent rapporterar någon grad av stress. Det visar Ifs årliga hälsoundersökning bland den nordiska befolkningen.
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum