Södra innerstaden har flest utsatta för brott mot person i polisregion Syd
Utsatthet för brott
Polisregion Syd har en större andel personer som uppger att de har utsatts för brott mot enskild person enligt Brås Nationella trygghetsundersökning (NTU 2017-2018), jämfört med hur det ser ut för riket i stort. Sett till kommuner och stadsdelar inom regionen har Malmö kommuns stadsdel Södra innerstaden störst andel som uppger att de utsatts för brott mot enskild person (33,8 %), medan Olofström har minst andel utsatta (16,4 %).
– Vad gäller egendomsbrott mot hushåll är Syd den polisregion i riket där andelen utsatta är som störst. Inom såväl regionen som hela riket, är hushåll i Malmö kommuns stadsdel Kirseberg mest utsatta för egendomsbrott, medan Hultsfred har minst andel utsatta i polisregionen, säger Sofie Lifvin, utredare, Brå.
Otrygghet och oro för brott
Syd är den polisregion i riket där det är vanligast att uppge otrygghet och oro för brott. Sett till kommuner och stadsdelar är det Malmö kommuns stadsdel Fosie som både inom regionen och sett till hela riket generellt har störst andel personer som känner otrygghet och oro. Den kommun inom polisregionen där det är minst vanligt att uppge otrygghet och oro är Mörbylånga.
Förtroende för rättsväsendet
Kortanalysen innehåller även en redovisning av förtroendet för olika delar av rättsväsendet i regionen, något som också fördelar sig olika över landet och inom regionen.
Fakta
Polisregion Syd består av fem polisområden (Blekinge nordöstra Skåne, Kalmar Kronoberg, Malmö, Nordvästra Skåne och Södra Skåne). Polisområdena är i sin tur indelade i sammanlagt 20 lokalpolisområden, vilka innefattar ett antal kommuner. Malmö kommun redovisas efter det som fram till 2013 delade in kommunen i tio stadsdelar. Det relativt sett få antal svarande i kommunerna, kan bidra till statistisk osäkerhet. Resultaten bör därför betraktas som indikationer på hur det ser ut snarare än sanna värden. Kortanalysen baseras på resultat från Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2017-2018. NTU bygger på post- och webbenkäter till ett urval av 200 000 personer i åldrarna 16-84 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006. Undersökningen mäter allmänhetens utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott samt förtroende för rättsväsendet. Utifrån undersökningens resultat kan slutsatser dras för hela befolkningen i åldrarna 16-84 år.
Brott mot enskild person innefattar misshandel, hot, sexualbrott, personrån, fickstöld, försäljningsbedrägeri, kort-/kreditbedrägeri, trakasserier och nätkränkning.
Egendomsbrott mot hushåll innefattar bostadsinbrott, bilstöld, stöld ur/från fordon och cykelstöld.
För mer information:
Sofie Lifvin, sofie.lifvin@bra.se, tfn: 08-518 32 403
Åsa Strid, asa.strid@bra.se, tfn: 08-527 58 433
Nyckelord
Dokument
Länkar
Om
Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se
Följ Brå
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Brå
Kommunanställda utsätts för påverkansförsök av kriminella1.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Påverkansförsök från kriminella och extremistiska grupperingar är ett allvarligt problem som kan vara svårt att komma åt rättsligt. Kommunanställda och kommunpolitiker är sårbara eftersom påverkarna ofta är nära och stödet och skyddet mot otillåten påverkan inte är så utvecklat på den lokala nivån. Det visar en ny rapport från Brå.
92 fall av dödligt våld under 202431.3.2025 08:16:56 CEST | Pressmeddelande
Antalet fall av dödligt våld 2024 var den lägsta uppmätta nivån sedan 2014. Antalet fall var färre för både kvinnliga och manliga dödsoffer. Den våldsmetod som minskade mest var kniv eller annat stickande eller skärande föremål. Även dödligt våld med skjutvapen minskade. Det visar ny statistik från Brå.
Pressträff – Otillåten påverkan från kriminella och extremistiska grupperingar25.3.2025 10:00:00 CET | Pressinbjudan
Brottsförebyggande rådet, Brå, har på regeringens uppdrag studerat otillåten påverkan från kriminella och extremistiska grupperingar mot förtroendevalda och mot kommunala förvaltningar. Resultaten presenteras vid en pressträff på Linköping Konsert & Kongress, Konsistoriegatan 7, Linköping, den 1 april 2025 kl 9.00. Föranmälda journalister kan även följa pressträffen digitalt.
Stora skillnader i socioekonomi bland offer och gärningspersoner vid dödligt våld jämfört med övriga befolkningen25.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Brå har kartlagt brottsoffer och gärningspersoner vid dödligt våld från 2005 och framåt, och studerat deras socioekonomiska situation, demografiska bakgrund och tidigare brottsbelastning före det dödliga våldet. Resultatet visar att såväl offer som gärningspersoner i genomsnitt hade en väsentligt sämre socioekonomisk situation än befolkningen i stort, och en betydligt större kriminell belastning.
Pressinbjudan – Råd för framtiden – nationell brottsförebyggande konferens19.3.2025 10:37:59 CET | Pressinbjudan
Välkommen till 2025 års upplaga av Råd för framtiden – Brottsförebyggande rådets årliga nationella konferens om lokalt brottsförebyggande arbete. Årets konferens äger rum den 1–2 april på Linköping Konsert & Kongress. Justitieminister Gunnar Strömmer, Brås t f generaldirektör Jonas Trolle samt regionpolischef Malena Grann är några av talarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum