Vad har Sydkoreas främsta skolexpert gemensamt med två av Sveriges största influencers?

Ska du välja ut något på bokmässan missa inte ett av Studentlitteraturs seminarier nedan. Vad sägs om professor Okhwa Lee, årets internationella röst på bokmässan och temat Sydkorea, som gästar Skolspåret. Eller lyssna på när Sveriges största influencers Nathalie ”Nattid” Danielsson och Margaux Dietz diskuterar självkänsla och perfektionism med forskarna Irena Makower och Thomas Johansson. Studentlitteratur arrangerar sammanlagt 26 programpunkter på årets bokmässa i Göteborg och förlaget finns på plats i monter C04:02.
Här är ett urval av våra spännande seminarier på Bokmässan:
En skola i världsklass
torsdag / 26 september / 2019 kl.15:00-15:45 Plats K2
År efter år presterar de sydkoreanska eleverna bland de bästa resultaten i världen när det kommer till internationella kunskapstestet. Vad beror det på? Vilken betydelse har de kulturella skillnaderna när det gäller kvaliteten på utbildning? En av de främsta skolexperterna i Sydkorea, beskriver de organisatoriska, pedagogiska, vetenskapliga och politiska förutsättningarna för den bästa skolan. Vad kan svensk skola lära, bör lära och inte lära av skolan i Sydkorea?
Medverkande: Okhwa Lee, professor och en av de främsta skolexperterna i Sydkorea och Tomas Kroksmark, professor emeritus. De båda är redaktörer till Världens bästa undervisning.
Hur är det ställt med lärarprofessionen?
torsdag / 26 september / 2019 kl.13:00-13:45 Plats G4
Svensk skola beskrivs som varande i kris. I stormens öga står lärarna. Många menar att yrkets status måste höjas, vi behöver lita mer till professionen. Men är lärarkåren ens en profession? Hur kan vi stärka lärarna i yrkesutövningen? Vi reder ut begreppen profession och autonomi samt diskuterar, med anledning av förstelärarreformen, konsekvensen av hierarkier inom yrket.
Medverkande: Johan Alvehus, forskare vid Lunds universitet och författare till bland annat boken Lärarkåren och förstelärare, Daniel Sandin, gymnasielärare i svenska, religion och historia vid Katedralsskolan i Lund och författare till bland annat boken Lärarens professionella frihet, Åsa Fahlén, ordförande Lärarnas Riksförbund och Johanna Jaara Åstrand, ordförande Lärarförbundet.
Moderator: Emma Leijsne, författare och journalist, på Sydsvenskan.
Varför sitter de hemma?
fredag / 27 september / 2019 kl.13:00-13:45 Plats G4
Att närvara i skolan är viktigt för elevers lärande och hälsa. Skolinspektionens rapporter visar att frånvaro är ett utbrett problem och att skolor och kommuner agerar, men inte på rätt sätt och inte i tid. Vilka elever är i riskzonen för att hamna i den här typen av utanförskap och vilka skolsituationer bidrar till det?
Medverkande: Gunilla Carlsson Kendall, psykolog och författare till bland andra boken Utanförskap i skolan, Anna Borg, specialpedagog och skolsamordnare på Karolinska Institutet och författare till Utanförskap i skolan, samt Kristina Bähr, barnläkare.
Kvinnors självkänsla och perfektionism
fredag / 27 september / 2019 kl.16:00-16:45 Plats K3
Bristande självkänsla och perfektionism har blivit centrala begrepp för hur vi ska förstå den ökande psykiska ohälsan i vårt samhälle. I västvärlden har perfektionismen fördubblats sedan 1980-talet och mest av alla lider skolungdomar, där unga tjejer är mest illa ute. Hur blev det såhär? Hur kan vi förhålla oss till det?
Medverkande: Irena Makower, psykolog och författare till Självkänsla och perfektionism, Thomas Johansson, forskare vid Göteborgs universitet och författare till Socialpsykologi och samtalsanalys, Margaux Dietz, influencer och Nathalie "Nattid" Danielsson, influencer.
Moderator: Ann Lagerström, journalist.
Nyckelord
Kontakter
Sandra SjögrenMarknadskoordinator
Kontakta mig för intervju med föreläsarna
Charlotte OrbanVik kommunikationsansvarig
Kontakta mig för recensionsex
Bilder








Länkar
- Läs mer om boken Lärarens professionella frihet
- Läs mer om boken Lärarkåren och förstelärarna
- Läs mer om boken Självkänsla och perfektionism
- Läs mer om boken Socialpsykologi och samtidsanalys
- Läs mer om boken Utanförskap i skolan
- Läs mer om boken Världens bästa undervisning
- Läs mer om Studentlitteraturs medverkan på Bokmässan 2019
Om
Studentlitteratur AB är Sveriges ledande utbildningsförlag. I nära samverkan med företrädare för förskola, grundskola, gymnasium och vuxenutbildning, universitet och högskola samt yrkeslivet utvecklar företaget produkter som stödjer kompetensuppbyggnad längs hela kunskapsresan. Företaget, som är familjeägt, finns i Lund. Studentlitteraturkoncernen omsätter 359 miljoner kronor och har 152 anställda.
Följ Studentlitteratur AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Studentlitteratur AB
Studentlitteratur och Binogi utökar samarbetet för ett likvärdigt lärande i naturvetenskap24.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Med ett likvärdigt och inkluderande lärande som ledstjärna fortsätter Studentlitteratur och Binogi sitt samarbete för att stödja lärare och elever. I samband med att Studentlitteraturs läromedel Helios NO nu släpps för årskurs 5 blir ännu fler handplockade, flerspråkiga undervisningsfilmer från Binogi tillgängliga via lärarhandledningen.
Ny komplett lärobok om vindkraft27.1.2025 10:44:50 CET | Pressmeddelande
Vindkraften har en central roll i energiomställningen och står i dag för en betydande del av den globala elproduktionen. Nu kommer en heltäckande lärobok om vindkraftens historia, teknik, miljöpåverkan och samhällsaspekter.
"Customer Experience Management på svenska" är Årets Marknadsföringsbok 202428.11.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Sveriges Marknadsförbund har utsett Customer Experience Management på svenska av Helén Rigamonti till Årets Marknadsföringsbok 2024.
Lättlästdagen i Lund – en heldag om språk och läsning14.11.2024 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Fredagen den 22 november arrangeras Lättlästdagen på Kulturen i Lund – en inspirerande och lärorik heldag om språk, läsning och begriplighet med lättläst som utgångspunkt. Arrangörer är Språktidningen och Nypon och Vilja förlag i samarbete med MTM.
Student belönas för bästa rättsteoretiska examensarbete4.6.2024 08:06:33 CEST | Pressmeddelande
David Reidhavs pris för bästa rättsteoretiska examensarbete delas nu ut för tredje gången. Studentlitteratur uppvaktade årets mottagare Gustaf Sveréus med diplom och 5000 kr vid en högtidlig ceremoni på Juridicum i Lund den tredje juni.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum