Var tredje förtroendevald utsätts för trakasserier, hot eller våld
Var tredje förtroendevald (30 %) uppger att de utsattes för trakasserier, hot eller våld under 2018, vilket är den högsta nivån sedan Brå började mäta utsatthet bland förtroendevalda. Hot och trakasserier står för den främsta ökningen. Det är en större andel kvinnor än män som uppger att angreppen mot dem är av sexuell karaktär.
– Det är nu totalt sett den högsta nivån utsatta sedan den första undersökningen Brå gjorde. Men man behöver också tänka på att 2018 var ett valår och då ligger utsattheten för den här typen av brott mot politiker lite högre jämfört med mellanliggande år, säger Anna Gavell Frenzel, utredare, Brå.
Anmälningsbenägenheten är fortsatt låg. Under 2018 anmäldes 19 procent av händelserna, vilket är samma nivå som 2016 och 2014. Något fler män än kvinnor anmäler att de utsatts; 20 respektive 18 procent.
Kvinnliga förtroendevalda är mer oroliga för att utsättas (29 %) för trakasserier, hot eller våld, jämfört med män (25 %). Det är särskilt tydligt bland kvinnor som själva utsattes under 2018. Där har oron ökat successivt för varje år som undersökningen genomförts, från 44 procent oroliga 2012 till 55 procent 2018. Bland män skedde en ökning mellan 2012 och 2014 (från 41 till 50 procent) men därefter har andelen oroliga legat på en stabil nivå.
Nästan var fjärde (24 %) av samtliga förtroendevalda uppger att de har påverkats i sitt uppdrag. Bland kvinnor uppger 28 procent att de påverkats av faktisk utsatthet eller av oro för att utsättas, medan 20 procent av männen uppger detta. Bland utsatta förtroendevalda uppgav var tredje (30 %) att de självcensurerade sig i något sammanhang av oro för att utsättas för trakasserier, hot eller våld.
– Att förtroendevalda till exempel självcensurerar sig eller ändrar ståndpunkt i en fråga på grund av oro över att utsättas för brott är allvarligt och riskerar att försvaga demokratin, säger Anna Gavell Frenzel, utredare på Brå.
Fakta
Politikernas trygghetsundersökning genomförs för femte gången av Brå, på uppdrag av regeringen. Av nästan 14 000 tillfrågade ordinarie ledamöter i Sveriges riksdag och fullmäktigeförsamlingar har drygt 8 000 svarat på frågor om sin utsatthet för trakasserier, hot och våld under 2018. Rapporten Politikernas trygghetsundersökning (Brå 2019:15) går att ladda ner på www.bra.se.
För ytterligare information
- Anna Gavell Frenzel, tfn: 08-527 58 431; anna.gavell.frenzel@bra.se
- Johanna Viberg, tfn: 08-527 58 474; johanna.viberg@bra.se
Nyckelord
Dokument
Länkar
Om
Brottsförebyggande rådet (Brå) är en myndighet som verkar för att brottsligheten ska minska och tryggheten öka i samhället genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet och brottsförebyggande arbete. Brå producerar även den officiella kriminalstatistiken, utvärderar reformer, bedriver forskning och stödjer lokalt brottsförebyggande arbete. www.bra.se
Följ Brå
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Brå
Kommunanställda utsätts för påverkansförsök av kriminella1.4.2025 10:00:00 CEST | Pressmeddelande
Påverkansförsök från kriminella och extremistiska grupperingar är ett allvarligt problem som kan vara svårt att komma åt rättsligt. Kommunanställda och kommunpolitiker är sårbara eftersom påverkarna ofta är nära och stödet och skyddet mot otillåten påverkan inte är så utvecklat på den lokala nivån. Det visar en ny rapport från Brå.
92 fall av dödligt våld under 202431.3.2025 08:16:56 CEST | Pressmeddelande
Antalet fall av dödligt våld 2024 var den lägsta uppmätta nivån sedan 2014. Antalet fall var färre för både kvinnliga och manliga dödsoffer. Den våldsmetod som minskade mest var kniv eller annat stickande eller skärande föremål. Även dödligt våld med skjutvapen minskade. Det visar ny statistik från Brå.
Pressträff – Otillåten påverkan från kriminella och extremistiska grupperingar25.3.2025 10:00:00 CET | Pressinbjudan
Brottsförebyggande rådet, Brå, har på regeringens uppdrag studerat otillåten påverkan från kriminella och extremistiska grupperingar mot förtroendevalda och mot kommunala förvaltningar. Resultaten presenteras vid en pressträff på Linköping Konsert & Kongress, Konsistoriegatan 7, Linköping, den 1 april 2025 kl 9.00. Föranmälda journalister kan även följa pressträffen digitalt.
Stora skillnader i socioekonomi bland offer och gärningspersoner vid dödligt våld jämfört med övriga befolkningen25.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande
Brå har kartlagt brottsoffer och gärningspersoner vid dödligt våld från 2005 och framåt, och studerat deras socioekonomiska situation, demografiska bakgrund och tidigare brottsbelastning före det dödliga våldet. Resultatet visar att såväl offer som gärningspersoner i genomsnitt hade en väsentligt sämre socioekonomisk situation än befolkningen i stort, och en betydligt större kriminell belastning.
Pressinbjudan – Råd för framtiden – nationell brottsförebyggande konferens19.3.2025 10:37:59 CET | Pressinbjudan
Välkommen till 2025 års upplaga av Råd för framtiden – Brottsförebyggande rådets årliga nationella konferens om lokalt brottsförebyggande arbete. Årets konferens äger rum den 1–2 april på Linköping Konsert & Kongress. Justitieminister Gunnar Strömmer, Brås t f generaldirektör Jonas Trolle samt regionpolischef Malena Grann är några av talarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum