Unik geologi bakom lovande grundvattenfynd i Östersund

Dela

SGU har kartlagt en ny stor grundvattenförekomst i berget kring Locknesjön som kan vara intressant för Östersunds framtida vattenförsörjning. Det framgår av en ny SGU-rapport som beskriver grundvattentillgången i berggrunden vid Locknesjön.

Upptäckten kan få stor betydelse för regionens vattenförsörjning eftersom det rör sig om ett annat avvattningsområde än Storsjön, som Östersundsborna idag får sitt vatten ifrån. Det gör att grundvattenförekomsten har bra förutsättningar att utgöra reservvattentäkt vid akuta situationer liknande parasitutbrottet i Östersund 2010, då invånarna var tvungna att koka sitt vatten under tre månaders tid.

Enligt SGUs första bedömningar bör förekomsten ha en kapacitet på 6000-8000 kubikmeter per dygn, men under en begränsad tid är det sannolikt möjligt att fördubbla uttaget, vilket räcker för att försörja en stad i Östersunds storlek.

- Det finns alltid risker att stora uttag påverkar vattenbalansen och ekosystemen i området. Men som reservvattentäkt under några månader kan den säkert fungera, även om det behövs mer noggranna undersökningar för att bedöma konsekvenserna, säger Peter Dahlqvist, statsgeolog på SGU.

Unik geologi bakom upptäckten

Anledning till de mycket goda uttagsmöjligheterna är de speciella geologiska förutsättningar som finns i området. Ett fler hundra miljoner år gammalt meteoritnedslag har tillsammans med karstvittring skapat ett sprick och porsystem med förutsättningar för vattenuttag som är smått unika i denna del av Sverige.

- Det märks bland annat på de undervattenskällor som vi kartlagt på botten av Locknesjön. Där pumpar det ut friskt kallt grundvatten, på några ställen så mycket att sjöbotten eroderats bort och det idag syns som några meter stora och djupa hål i sjöbotten, berättar Magdalena Thorsbrink, statsgeolog på SGU.

Läs rapporten om grundvattenmagasinet i Lockne här (pdf)

För mer information, kontakta:

Peter Dahlqvist, statsgeolog SGU, tel: 046-311784, peter.dahlqvist@sgu.se

Magdalena Thorsbrink, statsgeolog SGU, tel: 018-179301, magdalena.thorsbrink@sgu.se

Kontakter

Om

Sveriges geologiska undersökning
Sveriges geologiska undersökning



018-17 90 00http://www.sgu.se

Sveriges geologiska undersökning (SGU) samlar in, analyserar, förädlar och tillhandahåller geologisk information utifrån växlande samhällsbehov. Allt vårt arbete syftar i förlängningen till att bidra till hållbart nyttjande av Sveriges geologi och att främja företagande och hållbar tillväxt.

Följ Sveriges geologiska undersökning

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges geologiska undersökning

Så kartlägger vi Sverige – välkomna på pressträff14.4.2025 08:38:56 CEST | Pressmeddelande

Till havs, på marken, från luften – för koldioxidlagring, energiförsörjning och samhällets behov av kritiska råmaterial som sällsynta jordartsmetaller. Kom och ta del av hur Sveriges geologiska undersökning (SGU) arbetar med att kartlägga Sveriges geologi 2025. Vi hälsar välkommen till pressträff i morgon, den 15 april, ombord på vårt undersökningsfartyg Ocean Surveyor som dagen till ära ligger vid Skeppsbrokajen i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye