Spendrups börjar med 100 procent återvunnet material i plastsvepen

Spendrups har under året arbetat intensivt med sin leverantör av plastsvep för att kunna gå över till 100 procent återvunnet material. Genom ökad tillgång är det nu möjligt att göra förändringen på alla plastsvep som säljs i Sverige. Några exempel är fyrpack och sexpack för Mariestads och Norrlands Guld samt sexpack och 12-pack för Loka, Trocadero och Nygårda julmust.
Detta är ytterligare ett steg framåt i Spendrups hållbarhetsarbete, där cirkulär resursanvändning och minskad klimatpåverkan är två viktiga fokusområden.
– En av de stora hållbarhetsutmaningarna är att använda plast smartare och mer cirkulärt. Ett sätt är att gå över till mer återvunnet material. Genom den här förändringen sparar vi nära 200 ton ny plast på årsbasis och minskar klimatavtrycket med 50 procent, säger Anna Lidström som är hållbarhetschef på Spendrups Bryggeri.
Sedan 2015 använder Spendrups 50 procent återvunnen plast i alla sina PET-flaskor för vatten och läsk, en årlig besparing av ny plast på 2 500 ton. Under hösten gick Spendrups också över till återvunnen plast i de plastglas som säljs till festivaler, hotell, arenor och restauranger.
– Det finns en lång tradition i bryggeribranschen att arbeta cirkulärt med förpackningar, med alltifrån returglas till återvinning av PET-flaskor och burkar i pantsystemet. Nu tar vi ytterligare viktiga kliv framåt för att sluta kretsloppet, säger Anna Lidström.
För mer information, kontakta:
Anna Lidström, hållbarhetschef Spendrups, 0701-82 78 73 anna.lidstrom@spendrups.se
Rose-Marie Hertzman, presschef, 0708 95 25 67, rose-marie.hertzman@spendrups.se
Bilder
Om
Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors, Stockholm och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Melleruds, Loka, Trocadero, Briska och vin- och spritproducenter som El Coto, Cantina Zaccagnini, Plantation och Tamnavulin. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 5 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, OMAKA, Grythyttans Glöggfabrik och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet.www.spendrups.se
Följ Spendrups Bryggeri AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB
Michael Andersson lanserar årets upplaga av Melleruds Mästarbrygd – en amber lager24.3.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Vinnaren av Årets Kock 2024, Michael Andersson, har skapat årets Melleruds Mästarbrygd – en ljust bärnstensfärgad amber lager, bryggd med ekologisk humle och malt. Årets Mästarbrygd bjuder på en utsökt rostig maltighet, friska inslag av citrus och avrundas med ett vitt krämigt skum
Lampa som drivs av saltvatten eller urin – Salt Tech vinner familjen Spendrups stipendium för sin unika innovation19.3.2025 12:27:31 CET | Pressmeddelande
Familjen Spendrup vill uppmuntra och stödja unga entreprenörer i Sverige genom ett årligt återkommande stipendium som har delats ut till tidigare UF-elever sedan 2008. I år går stipendiet till William Asefaw som driver Salt Tech. Företaget har en unik lösning med en lampa som drivs av saltvatten eller urin – som en av lösningarna på elfattigdomen i världen.
Svenskarnas favoriter från Spendrups nu på norska butikshyllor11.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
I höstas aviserade Spendrups ett samarbete med Stordalen-ägda dryckesgruppen Belmonte Beverage Group AS. Nu är samarbetet synligt på de norska butikshyllorna med svenska brygder anpassade för den norska marknaden.
Melleruds & Årets Kock Michael Andersson presenterar det perfekta pilsnersnacket6.2.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Årets Kock 2024, Michael Andersson, har i samarbete med Melleruds skapat det perfekta tilltugget – pilsnersnack med matjescrème, exklusivt framtaget för att avnjutas tillsammans med en iskall Melleruds pilsner. Med sin enkla tillagning och eleganta presentation blir det en given succé vid minglet, middagsbjudningar och andra festliga tillställningar.
Spriten som blir över vid tillverkning av alkoholfri öl kommer till användning5.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Alkoholfri öl har ökat i popularitet de senaste åren i takt med att tillverkningsmetoderna förfinats. På Spendrups bryggs ölet som ett vanligt öl innan det avalkoholiseras och i samband med den processen uppstår en restprodukt i form av 78-procentig etanol som nu kan återanvändas som insatsvara i en rad olika produkter såsom t.ex. spolarvätska. Men på sikt finns planer att använda etanolen som biobränsle vid fabriken i Grängesberg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum