Unga mest skadedrabbade när svenskar firar jul och nyår utomlands

SOS Internationals larmcentral kommer att ha fullt upp under jul och nyår. De senaste tre åren har cirka 2 000 svenskar varje år behövt hjälp när de blir sjuka eller skadas under jul- och nyårssemestern. Thailand är favoritdestinationen, vilket också märks i skadestatistiken.
Thailand favoritresmål – och det vanligaste olyckslandet
Thailand är det vanligaste olyckslandet bland svenska resenärer över jul och nyår. Under julveckan förra året var 26 procent av alla fall hos SOS International relaterade till svenska resenärer i Thailand. Veckan därpå – det vill säga under nyårsveckan – steg siffran till 27 procent.
Antalet svenskar som blir sjuka eller skadas utomlands i december har ökat med tio procent sedan 2016. Under hela månaden handlar de flesta fall om barn som skadar sig eller insjuknar. Detsamma gäller för vecka 52 (julveckan). Men detta förändras veckan när nyåret firas.
Unga råkar oftast illa ut
Av de svenskar som blir sjuka eller skadas under vecka 1 i Thailand är unga den största gruppen. Många av fallen på akutcentren handlar om ungdomar mellan 20 och 29 år. De utgör 17 procent. Den siffran har legat stabil de senaste åren.
En femtedel av fallen kräver sjukhusvistelse. I ett fåtal fall behövs ambulansflyg hem till Sverige.
Det vanligaste som svenskar i Thailand råkar ut för är maginfektioner, denguefeber, gallsten och frakturer. Medicinsk undersökning efter kontakt med giftiga djur som till exempel apor förekommer också.
– ”Turistmage” eller på läkarspråk ’Gastroenteritis’ är en av de vanligaste diagnoserna tillsammans med andra infektioner. Många patienter blir inlagda med sjukdomen och ännu fler får sjukdomen utan att bli inlagda, säger Karin Tranberg, VD för SOS International.
Turistmage beror på bakterier i mat och vatten, eller bakterier man får i munnen från sina egna smutsiga händer.
Reseskydd i hemförsäkringen
Den som skadas eller blir sjuk under en högst 45 dagar lång resa får hjälp genom reseskyddet i sin hemförsäkring. Om man däremot skadar sig utan att ha en hemförsäkring kan de ekonomiska följderna bli förödande.
– Med en hemförsäkring blir resan både tryggare och trevligare. Den gäller om du blir sjuk, råkar ut för en olycka eller blir bestulen på resan. Om du blir skadad eller sjuk ersätter försäkringen kostnader du får för läkarbesök, tandvård och mediciner, säger Jenny Rudslätt, försäkringsexpert på försäkringsbolaget If.
En tidigare undersökning som försäkringsbolaget If har tagit fram visar att en av tre unga mellan 18 och 29 år inte vet vilket reseskydd hemförsäkringen ger om något oväntat sker under utlandsvistelsen.
– Skulle det gå riktigt illa kostar ambulansflyg hem till Sverige från en olycka i Thailand över en miljon kronor. Har du ingen försäkring är det tyvärr du själv som betalar, tillägger Jenny Rudslätt.
– Det är trevligt för många att ge sig ut på resa, men det är viktigt att veta hur man ska hantera sjukdom på resmålet. Man ska kunna vara säker på att få den behandling som är nödvändig. Vi ser till exempel flera fall av överbehandling på orterna där man kan riskera onödiga undersökningar och behandlingar. För individen kan det resultera i en semester som förstörs av irrelevanta vistelser hos läkare eller på sjukhus, säger Karin Tranberg, VD på SOS International.
Help Me – läkare online
SOS International har tagit fram en medicinsk app som gäller i hela världen. Via appen kan man chatta eller använda video för att komma i kontakt med en läkare online. SOS:s personal kan boka läkartid och ge kontaktuppgifter och vägbeskrivning till läkarmottagning i appen. Unga tillhör den grupp som flitigast använder appen.
HelpMe-appen kan användas av den som är kund hos If.
Topp 3 – vanligaste olycksländerna för svenskar som firar jul och nyår utomlands:
- Thailand
- Spanien
- USA
Goda råd för att undvika ”turistmage”
- Tvätta händerna före alla måltider
- Ät endast gatumat som förbereds framför dig och som är rykande het
- Gör alltid en uppskattning om du anser att hygienen ser okej ut på restauranger och cafeer
- Var uppmärksam på hygienen vid bufféer
- Reagera snabbt på kräkningar och diarre
Goda råd mot myggburna sjukdomar
- Rådfråga dig i god tid före avresa med ditt vaccinationscenter gällande vaccinationer
- Använd myggspray och balsam på kroppens bara delar – kom ihåg utsatta platser, såsom nacken och anklarna. Spreja strumpor och hårkanter
- Använd kläder som täcker så mycket av kroppen som möjligt, gärna lös passform. Mygg sticker igenom tunna kläder
- Sov under myggnät, i rum med aircondition eller stäng dörrar och fönster
- Var försiktig utomhus när myggen är mest aktiva:
– Dagtid för t.ex dengue och zika
– Skymning och natt för malaria
Nyckelord
Kontakter
Jessica HjälmeredPresschef
Tel:076 869 10 82jessica.hjalmered@if.seBilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
If varnar för ökat antal fysiska bedrägerier mot äldre19.2.2025 07:01:00 CET | Pressmeddelande
Ett flertal If-kunder har den senaste tiden utsatt för fysiska bedrägerier där gärningspersonerna gör hembesök och utger sig från att komma från bland annat If. De drabbade kunderna är främst äldre personer. – Vi vill understryka att varken vi eller andra seriösa aktörer gör hembesök på det sätt som sker i dessa fall, säger Ann Hassel Tano, utredningschef på If.
Backventil den mest hållbara åtgärden enligt unikt forskningsprojekt18.2.2025 08:02:00 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med forskningsinstituten CICERO och IVL Svenska Miljöinstitutet har If låtit undersöka hur hållbara olika åtgärder är för att skydda hem mot extrem nederbörd och för att förebygga skador. Analysen visar att backventilen är den åtgärd som mest sannolikt både minskar kostnader och utsläpp.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum