Äldre investeringsskyddsavtal kan bli kostsamma för Sverige
Investeringsskyddsavtal har på senare tid debatterats intensivt internationellt. Debatten i Europa initierades av förhandlingarna om det transatlantiska handels- och investeringsskyddsavtalet TTIP mellan EU och USA och CETA-avtalet mellan Kanada och EU. Ett generellt syfte med avtalen är att främja ut- och ingående investeringar genom att skydda investerare mot förluster orsakade av offentliga åtgärder i värdländerna. Av det följer att avtalen kan medföra potentiella kostnader för stater. I en studie som professor Henrik Horn och docent Pehr-Johan Norbäck gjort på uppdrag av Tillväxtanalys diskuteras för- och nackdelar med de svenska avtalen ur ett ekonomiskt perspektiv.
Rapporten visar att nyare, mer moderna avtal som CETA, har tagit hänsyn till kritiken och utformats så att den potentiella kostnaden för värdlandet har begränsats. Ett antal länder har också på senare tid reviderat sina bilaterala avtal, både vad gäller materiella åtaganden och tvistelösningsförfaranden. De svenska bilaterala avtalen har dock lämnats i stort sett oförändrade och återspeglar därför ett synsätt på investeringsskydd som går tillbaka flera decennier då det främst handlade om att skydda svenska företag som investerar i det andra landet.
Flera av de länder som Sverige har gamla avtal med utvecklas dock snabbt och vi kan därmed förvänta oss ökade investeringar i Sverige från dessa länder med potentiella kostnader för svenska staten som följd.
I vissa fall sker förhandlingar om nya moderniserade avtal för närvarande på EU-nivå, däribland med Kina och Indien. Det är av stor vikt att Sverige driver på EU så att sådana avtal kommer plats inom en snar framtid. För övriga äldre avtal bör Sverige överväga om de eventuella andra vinster som finns med avtalen överväger den potentiella kostnaden som den nuvarande utformningen medför eller om avtalen bör omförhandlas.
Rapporten International investment agreements – efficient ways to promote Swedish growth? kommer att presenteras av författarna på ett seminarium nu på fredag 3 maj, 13.30-14.30 på Tillväxtanalys, Torsgatan 11, 4 tr, i Stockholm. Den kommer att publiceras på Tillväxtanalys hemsida i samband med seminariet. Om det finns intresse för att delta på seminariet eller att få tillgång till rapporten innan seminariet kontakta Pär Hansson, par.hansson@tillvaxtanalys.se eller 010 447 44 41.
Kontakter
Karin FalkeströmKommunikationsstrateg
Tel:010-447 44 45karin.falkestrom@tillvaxtanalys.seSonja DaltungGeneraldirektör
Tel:010 447 44 10sonja.daltung@tillvaxtanalys.seOm

Studentplan 3
831 40 Östersund
010-447 44 00https://www.tillvaxtanalys.se/
Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, Tillväxtanalys, är en myndighet under Näringsdepartementet. Vårt uppdrag är att analysera och utvärdera svensk tillväxt- och näringspolitik. Genom vår kunskap bidrar vi till att effektivisera, ompröva och utveckla tillväxtpolitiken samt genomförandet av Agenda 2030. Myndigheten som leds av generaldirektör Sverker Härd har sitt huvudkontor i Östersund. Vi har även ett kontor i Stockholm.
Följ Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser
Så påverkar stora företagsinvesteringar en kommun28.1.2025 09:45:00 CET | Pressmeddelande
I fyra studier har Tillväxtanalys studerat vad gigainvesteringar innebär för kommuner de etablerar sig i. Bland annat har man undersökt flyttströmmar, kompetensförsörjningsbehov, påverkan på befintligt näringslivs finansieringsmöjligheter samt erfarenheter från mottagningsprocesser i kommuner. Studierna presenteras vid ett webbinarium idag, tisdag den 28 januari, klockan 13.30.
Halvering av Venture Capital under 202324.1.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
2023 minskade Venture Capital-investeringarna i svenska portföljbolag kraftigt. Det är framförallt inom livsvetenskap och miljöteknik som investeringarna har minskat.
Elavbrott kostar elintensiv industri mer än väntat12.12.2024 10:30:00 CET | Pressmeddelande
Tillväxtanalys nya studie visar att elavbrott har långt större ekonomiska konsekvenser för svensk elintensiv industri än vad som tidigare framkommit. Nya beräkningar visar att ett timslångt elavbrott kostar i snitt 968 000 kronor – långt över de 68 000 kronor som indikeras av traditionella mått.
Liten effekt av expertskatten10.12.2024 09:30:00 CET | Pressmeddelande
En utvärdering av expertskatten visar att den inte har lett till att fler utländska högkvalificerade experter har anställts. Det visar en ny studie från Tillväxtanalys, som presenteras vid ett webbinarium idag, tisdag 10 december.
Så kan tillståndsprocessen för vindkraften bli effektivare2.12.2024 08:35:00 CET | Pressmeddelande
Det behövs en väl fungerande planering och tillståndsprocess för att vindkraften ska kunna byggas ut. I en ny rapport från Tillväxtanalys föreslås att accelerationsområden pekas ut för att tillståndsprocessen ska bli enklare och snabbare.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum