Sveriges Allmännytta

Nya lösningar för värmeåtervinning ur ventilationsluft presenteras

Dela
Två nya systemlösningar har i en teknikupphandling med anbudstävlan utsetts för installation av värmeåtervinning i sju flerbostadshus. Efter installation och utvärdering kommer beställarna att utse en vinnare av teknikupphandlingen. De två systemlösningarna som gått vidare är dels en teknik med värmeåtervinning via värmeväxlare och dels en teknik med värmeåtervinning via värmepump.

- Många av de flerbostadshus som byggdes före 1970 står inför omfattande ventilationsrenoveringar. Att installera värmeåtervinning i dessa är en väsentlig energiåtgärd och skulle ge ett betydande bidrag till att uppnå de nationella målen med en halverad energianvändning fram till år 2050 säger Tomas Berggren, ansvarig på Energimyndigheten.

För att få fart på marknaden av systemlösningar för värmeåtervinning har beställargruppen BeBo tagit ett gemensamt tag genom en teknikupphandling under ledning av SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

- Idag finns relativt liten erfarenhet av att installera värmeåtervinning i befintliga flerbostadshus. Med upphandlingen vill vi förbättra förutsättningarna för fastighetsägarna, säger Therese Rydstedt, SABO.

Komponenter och teknik finns men systemet i sin helhet behöver utvecklas och anpassas för ombyggnad. Det är även många aktörer som behöver involveras: byggare, tillverkare av kanaler, don och aggregat, installatörer, mm. Att handla upp detta kan utgöra en oöverkomlig svårighet speciellt för mindre bostadsförvaltare. Med teknikupphandlingen vill Energimyndighetens beställargrupp, BeBo, få fram fler leverantörer som erbjuder en totallösning inklusive komponenter, projektering och installation med funktionsansvar för värmeåtervinning av ventilationsluften och att förbättra driftserfarenheter när det gäller energiprestanda, ekonomi samt service och underhåll.

Under våren 2010 har beställargruppen, BeBo, gått ut med en anbudsförfrågan för installation av värmeåtervinning i sju flerbostadshus. Två anbud har nu antagits för installation och kommer dels att fungera som provhus för att utvärdera de nyutvecklade systemlösningarna och dels som demonstrationshus för att samla nya drifts- och installationserfarenheter. Därefter utses vinnare för teknikupphandlingen. Många ombyggnationer av flerbostadshus kommer att ske inom de närmaste åren vilket gör att marknaden för den entreprenör som kan leverera en helhetslösning är enorm.

Plats och tid:
De lösningar som tog hem anbudet presenteras på SABO, Vasagatan 8-10 Stockholm,
torsdag den 4 november kl 15.30.

Kontakt:
Therese Rydstedt, SABO, 08-406 55 16, therese.rydstedt@sabo.se
Åsa Wahlström, CIT Energy Management, 0767699366, asa.wahlstrom@cit.chalmers.se

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye