Prövade prisändringar stärker skyddet för fjärrvärmekunderna
93 procent av landets flerbostadshus värms upp med fjärrvärme. Samtidigt kritiseras fjärrvärmeföretagen hårt för sina prishöjningar. Därför har Svensk Fjärrvärme och de ledande bostadsorganisationerna SABO och Riksbyggen idag slutit en överenskommelse om ett system för prövning av prisändringar, Godkänd Nivå. De två bostadsorganisationerna representerar tillsammans nära 3 100 bostadsbolag och bostadsrättsföreningar med drygt 900 000 lägenheter.
Godkänd Nivå innebär att:
- En partssammansatt styrelse fastställer spann i tre nivåer; grön, gul och röd, för prisändringar
- Fjärrvärmeföretag som ligger över grön nivå skickar in förslag om prisändring i förväg
- Ett oberoende kansli prövar förslagen och bedömer företagens underlag bakom förslag till prisändring
- Förslag till prisändring som ligger långt ifrån det godkända spannet kan underkännas
- Kansliet fastställer åtgärder som fjärrvärmeföretagen ska vidta för att utveckla en förutsägbar prisutveckling
- Fjärrvärmeföretag som inte följer ålagda åtgärder utesluts
- Kundernas klagomål kan leda till särskild granskning
Syftet med Godkänd Nivå är att öka transparensen, förutsägbarheten och stabiliteten i prissättningen av fjärrvärme, samt öka kundernas inflytande och deras förtroende för leverantörerna. Överenskommelsen bygger på samarbete för att i förväg hitta en godkänd nivå för prisändringar - istället för redovisning och tvister. Den bygger på öppenhet och förtroende - istället för konfliktlösning.
För SABO och Riksbyggen är samarbete och prövning en självklar väg att gå eftersom organisationernas medlemmar utgör en betydande kundgrupp för fjärrvärmeföretagen.
- I de kommunala bostadsbolagen står uppvärmningskostnaderna för hela 26 procent av den totala driftkostnaden. Nu får bolagen både en rejäl möjlighet att påverka den utgiften och en förutsägbarhet i sina kostnader. Det gynnar också hyresgästerna, säger SABOs VD Kurt Eliasson.
- Jag är väldigt glad över att vi kunnat nå den här överenskommelsen och tror att den kommer att få en viktig betydelse för bostadskonsumenterna. Vi tre initiativtagare har också en stor öppenhet för att fler aktörer på sikt kommer att ansluta sig till Godkänd Nivå, säger Sten-Åke Karlsson, VD för Riksbyggen.
- Fjärrvärmen bidrar till minskad klimatpåverkan, är bekväm och driftsäker. Men det finns ett bristande förtroende för prissättningen som riskerar fjärrvärmens roll som framtidens energilösning. Det är dåligt för branschen och för samhället i stort. Med dagens överenskommelse tar parterna ett gemensamt ansvar för en långsiktigt hållbar samhällsutveckling, säger Ulrika Jardfelt.
Kontakt:
Annika Johannesson, kommunikationschef Svensk Fjärrvärme, 0734-25 25 64
Göran Krona, informationschef Riksbyggen, 070-698 42 52
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO, 070-721 20 11
Kontakter
Josefin MorgePresschef
Tel:08-406 55 25josefin.morge@sverigesallmannytta.seOm
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum