Eniga ombud på SABOs Kongress 2011: Skattereform för hyresrätten säkrar Sveriges tillväxt
- Kongressen var tydlig med att SABOs viktigaste uppgift är att få till stånd en bostadsfinansiering som inte missgynnar hyresrätten. Eftersom vårbudgeten presenterades dagen innan kongressens öppnande och den inte innehöll några förbättringar för hyresrätten, gjorde kongressen det här uttalandet. Sverige tappar i tillväxt varje dag för att det inte byggs hyresrätter där jobben finns, säger Leif Jakobsson, ordförande (s) i SABOs styrelse.
Idag är det dyrare att bo i en hyresrätt jämfört med andra boenden. Olika avdragsmöjligheter ger äganderätt och bostadsrätt en subvention på cirka 2000 kronor i månaden. Den obalansen måste rättas till och den åtgärd som ger störst effekt är införandet av en låg moms på bostadshyresrätter. Den åtgärden ger också störst genomslag när det gäller att öka nyproduktionen. Ändrad moms kräver dock beslut på EU-nivå och kan ta tid. Därför vill SABOs Kongress 2011 även uppmärksamma regering och riksdag på tre åtgärder som de kan besluta om redan i år och som skulle bidra till rättvisa och valfrihet:
* Avskaffad fastighetsskatt på bostadshyreshus
* ROT-stöd även för hyresrätten
* Skattefria avsättningar till framtida underhåll
Kongressens utgångspunkt är den svenska ekonomin och nödvändigheten av att säkra en fortsatt god tillväxt. För detta behövs en satsning på jobben men bostadsbristen i drygt hälften av landets kommuner riskerar att bli ett reellt hot mot denna utveckling. Det behövs fler hyresrätter, inte minst för ungdomar.
- Hyresrätten har en överblickbar kostnad, kräver inga kontantinsatser och frigör tid genom hög servicenivå. Den är dessutom lätt att flytta till och från. Allt detta gör att den har en nyckelroll på en alltmer rörlig arbetsmarknad, säger Leif Jakobsson.
De allmännyttiga kommunala bostadsföretagen vill bidra till hållbar tillväxt genom att bygga nya hyreslägenheter och renovera äldre bostäder. Men det är svårt då skattereglerna missgynnar hyresrätten. Ombuden på SABOs Kongress 2011 är eniga om att kongressen inte strävar efter subventioner, utan efter balanserade ekonomiska villkor mellan upplåtelseformerna. Det skulle inte bara bidra till att säkra hållbar tillväxt utan också till att ge människor en möjlighet att välja bostad utifrån hur och var man vill bo, inte utifrån skatteregler.
Fakta SABO och SABOs Kongress 2011:
Bransch- och intresseorganisationen SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, organiserar nära 300 kommunala bostadsföretag i Sverige. SABOs Kongress hålls vartannat år, med ombud från hela landet och med representation från alla riksdagspartier. Kongressen tar beslut om SABOs fortsatta arbete de kommande två åren.
Kongressens uttalande går att ladda ned från www.sabo.se
För mer information kontakta: Charlotta Lundström, pressansvarig, SABO, tel. 070-721 20 11, e-post: charlotta.lundstrom@sabo.se
SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag
Box 474 101 29 STOCKHOLM
Telefon vx 08-406 55 00 www.sabo.se
Kontakter
Josefin MorgePresschef
Tel:08-406 55 25josefin.morge@sverigesallmannytta.seOm
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum