Sveriges Allmännytta

Ny studie från Nils Holgerssongruppen: Kortare dusch och snålare tvätt märks inte i falubornas plånbok

Dela
De falubor som minskar vattenanvändningen med 25 procent minskar kostnaderna med bara 12 procent. Anledningen är den stora andelen fasta avgifter som är desamma oavsett användning. Det visar en ny studie från Nils Holgerssongruppen.

Bakom Nils Holgerssongruppen står organisationerna Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO. Gruppens senaste rapport redovisar hur kundens kostnader påverkas då användningen av fjärrvärme, el och vatten samt behovet av hämtning av hushållsavfall minskar med 25 procent i en fastighet. 30 kommuner är med i studien.

Resultatet för Faluns del är nedslående när det gäller vatten och avlopp (VA). Kommunen intar bottenplaceringen för möjligheterna att effektivisera och minska kostnaderna för vattenanvändningen. Kommunens VA-taxa utmärker sig genom att ha högst andel fasta avgifter bland de studerade kommunerna, hela 46 procent. Det är avgifter som alltså inte påverkas av ett minskat användande. 

- En sådan här priskonstruktion missgynnar effektiviseringar och kostnadsbesparingar, kommenterar Per Holm, ordförande i Nils Holgerssongruppen.

Studien visar också att Falun ligger dåligt till när det gäller möjligheterna att minska kostnaderna totalt sett vid 25 procents minskning av el, fjärrvärme, VA och hushållsavfall. Kostnadsminskningen i Falun blir endast 19 procent.

Bifogas: Rapporten ”Lönsamhet vid effektivisering”, som pdf

 

Fakta om studien ”Lönsamhet vid effektivisering”:
I denna studie från Nils Holgerssongruppen ”flyttas” en flerbostadsfastighet på 1 000 kvm till 30 kommuner i landet för att studera kostnadsförändringen när behovet av fjärrvärme, el, VA och hämtning av hushållsavfall minskar med 25%.
Bakom studien står organisationerna Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO.
Mer om Nils Holgerssons undersökningar finns på: www.nilsholgersson.nu

Kontakt:
Per Holm, ordförande Nils Holgersson: 070-648 01 08 
Thomas Folkesson, EKAN Gruppen: 036-19 08 25

Presskontakter:
Rudolf Antoni, utredare, Fastighetsägarna: 0709-55 60 13 
Åke Johansson, presschef HSB Riksförbund: 070-648 89 66
Jenny Lindgren, pressansvarig Riksbyggen: 070-698 42 47
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO: 070-721 20 11
Anna Wennerstrand, pressansvarig Hyresgästföreningen: 076-798 08 74

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Nytt avtal ska starta en energirevolution i Sverige18.3.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Sveriges Allmännytta och ViaEuropa initierar samarbete för att påskynda den gröna omställningen I en strävan efter att leda vägen för den gröna omställningen i Europa och globalt, har Sveriges Allmännytta och ViaEuropa tagit sig an utmaningen att snabba på övergången till ett mer hållbart energisystem. Deras gemensamma mål är att främja energigemenskaper som en kraftfull drivkraft för förändring.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye