Sveriges Allmännytta

VD-krönika september 2012: Vi förhandlar om service, skick och läge

Dela

På många orter startar nu förberedelserna för de kommande hyresförhandlingarna. Förra omgången ökade hyrorna i de allmännyttiga bostadsföretagens fastigheter i snitt med 2,6 procent, att jämföra med 2,3 procent hos de privata värdarna, enligt statistik från SCB. SABOs medlemsföretag satsar på hög kvalitet i sin förvaltning och god service med fokus på lyhördhet gentemot sina hyresgäster. Det har betalat sig och bör även framöver göra det.

Frågor som hyressättning och hyresnivåer är aktuella både här hemma i Sverige och i Frankrike. I dagarna har den svenske ekonomiprofessorn Assar Lindbecks memoarer diskuterats flitigt. Där skriver han bland annat om något som han kallar för en ”70 år lång katastrof” och syftar på de regler som råder för hyressättning här i landet. Låt mig vara mycket tydlig här: Ur mitt perspektiv är det en avgörande skillnad mellan å ena sidan ett system där staten bestämmer hyresnivåerna och å andra sidan ett system där fastighetsägare och hyresgäster förhandlar om hyrorna och där staten som en sista utväg kan gripa in om en enskild hyresgäst riskerar att betala oskälig hyra och kanske inte kan bo kvar. I Sverige sätts hyrorna i förhandlingar och det finns det en bred politisk enighet kring. I de förhandlingarna ska sådant som service, fastighetens skick och även läget spela roll. Om detta samarbetar lokala allmännyttiga och privata fastighetsägare samt hyresgästföreningen ofta på ett bra sätt med stöd av Plattformen för lokalt trepartssamarbete på hyresmarknaden som SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen gemensamt arbetat fram.

I Frankrike finns inte vår motsvarighet till allmännyttiga bostadsföretag, där finns så kallad social housing. Där har de privata fastighetsägarnas organisation skickat in ett klagomål till EU-kommissionen. Deras syfte är att minska antalet personer som ska få omfattas av social housing och det kommer att leda till ett välfärdssystem som enbart omfattar de allra fattigaste, de som inte kan betala vad marknaden vill ha. Om detta går igenom kan det bli som i Holland, där medelklassen har svårt att få bostäder då de har för höga inkomster för att få bo i social housing-bostäderna men för låga för att ha råd att köpa sin bostad eller hyra av andra fastighetsägare. Den risken finns inte i

Sverige där vi valt att ha en allmännytta, där människor med olika inkomster kan hyra bostäder av allmännyttiga kommunala bostadsföretag som genom en egen lagstiftning har i uppdrag att kombinera samhällsansvar och affärsmässighet. Det är jag glad över.

Kurt Eliasson, VD för SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag)

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye