Sveriges Allmännytta

Regeringen vill lyfta hyresrätten men genomgripande åtgärder saknas

Dela
Regeringen slår i sin budgetproposition fast att man vill förbättra hyresrättens konkurrenskraft, främja utbudet av hyresbostäder och komma till rätta med obalanserna på bostadsmarknaden. – Det är positivt, men förslagen leder inte till de genomgripande åtgärder som behövs för att utjämna skattetrycket mellan upplåtelseformerna där hyresrätten idag är förloraren. Mycket mer måste till för att nyproduktion och renovering ska kunna ta fart, säger Kurt Eliasson, VD för bransch- och intresseorganisationen SABO.

Regeringen vill sänka fastighetsavgiften för flerfamiljshus från 0,4 procent till 0,3 procent. SABO bedömer att det möjligen kan underlätta renovering av hyresrätter något, men det rör sig inte om några större belopp per kvadratmeter lägenhetsyta. För alla nyproducerade bostäder förlängs undantaget från fastighetsavgift från fem till femton år. Dessutom ändras den tid då en fastighetsägare som bygger nytt kan ta ut presumtionshyror, det vill säga tiden för hur länge en förhandlad hyra i en nybyggd bostad ska gälla utan att den kan prövas mot bruksvärdet förlängs från tio till femton år. För att ytterligare underlätta nyproduktionen tilldelas Länsstyrelserna 30 miljoner kronor extra per år under åren 2013-2016 för att korta handläggningstiderna, öka förutsägbarheten och minska variationen mellan länen.

– Detta underlättar till viss del för våra medlemsföretag, vi behöver alla incitament vi kan få för att få fart på bostadsbyggandet här i landet. Till exempel har byggpriserna ökat rejält de senaste åren och bostadsföretagen har svårt att få ihop sina kalkyler för nyproduktion vilket inte minst drabbar många unga som vill flytta hemifrån, säger Kurt Eliasson.

Regeringen vill stimulera byggandet av tillfälliga studentbostäder och bland annat avsätta 50 miljoner kronor till innovativt byggande av bostäder för unga under 2013-2016 samt införa ett stöd till kommunerna för att inventera lämplig mark för tillfälliga studentbostäder. SABO har länge uppmärksammat bostadsbristen på landets studieorter. Att regeringen nu vill göra något åt problemet är positivt, men det är för tidigt att se vilka konkreta effekter förslaget kan komma att få för studenter, högskolor och de bostadsföretag som är verksamma i de aktuella kommunerna.

Budgetpropositionen innehåller även satsningar på energieffektivisering.

– De allmännyttiga kommunala bostadsföretagen är föregångare när det gäller energieffektivisering men vi strävar alltid efter att bli ännu bättre. Jag hoppas att regeringen även öppnar upp EUs strukturfonder för energieffektivisering i samband med renovering. Det skulle vara ett bra tillskott till alla de fastighetsägare som står inför stora renoveringar av landets miljonprogramsbostäder, säger Kurt Eliasson.

Regeringen vill även lägga fyra miljarder kronor på forskning och innovation och ytterligare 100 miljoner kronor per år på forskning inom hållbart samhällsbyggande.

– Sverige har den snabbaste urbaniseringstakten i Europa och det är därför klokt att satsa på forskning om hur vi bygger städer som fungerar för det ökade befolkningstrycket nu och i framtiden, säger Kurt Eliasson.

Kontakt:
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO, 070-721 20 11

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye