Prisdialogen stärker fjärrvärmemarknadens kunder och leverantörer
- Med kundinflytande, transparens och fjärrvärmeleverantörer som är beredda att få sina prisändringar prövade, bidrar Prisdialogen till att skapa en bättre fungerande marknad, säger prisdialogens ordförande Kurt Eliasson, även VD för SABO.
Prisdialogen bygger på lokala dialoger och central prövning. Dialogen mellan leverantören och kunderna sker under flera samrådsmöten, som ska leda fram till en lokal prisändringsmodell. Den måste innehålla prisförändring för kommande år och en prognos för de därpå följande två åren. I modellen ska även företagets prispolicy framgå och vilka faktorer som ligger till grund för prisändringar.
- Vi hoppas att Prisdialogen ska ge nöjdare och bättre informerade kunder och samtidigt ökad förståelse hos beslutsfattare för hur fjärrvärmepriserna sätts. Det kommer att stärka fjärrvärmens möjligheter att fortsätta vara konkurrenskraftigt på värmemarknaden, säger Ulrika Jardfelt, VD för Svensk Fjärrvärme och ledamot i Prisdialogens styrelse.
Den slutliga prisändringsmodellen skickas sedan till Prisdialogens kansli för central granskning tillsammans med protokoll från samrådet, där kundernas synpunkter redovisas. Det är även möjligt för enskilda kunder att skicka in synpunkter på prisändringsmodellen direkt till Prisdialogens kansli.
Prisdialogens partsammansatta styrelse beslutar om leverantörer beviljas medlemskap. De leverantörer som inte lever upp till sina åtaganden kan uteslutas ur Prisdialogen.
- Ett verktyg som stärker kundens ställning och ger en förutsägbar prisutveckling på fjärrvärme är efterfrågat hos kunderna. Riksbyggen och SABO representerar tillsammans över 900 000 hushåll, så vårt arbete kommer att få stor betydelse. Men vi ser naturligtvis gärna att fler organisationer blir medlemmar i Prisdialogen, säger Leif Linde, VD för Riksbyggen och styrelseledamot i Prisdialogen.
Prisdialogens syfte är att skapa:
- Rimlig, förutsägbar och stabil prisutveckling över tid
- Transparens i prissättning och prisutveckling
- Tidig avisering av prisändringar för att underlätta hyresförhandlingar och budgetarbete
- Dialog där kunderna ges möjlighet att påverka fjärrvärmeleverantörens prisändringar
- Skydd för kunden från kraftiga prisökningar
- Utrymme för kunder att kunna påverka utvecklingen av priskonstruktioner
- Priskonstruktioner som ger kunden ekonomiska incitament till energieffektiviseringsåtgärder
Prisdialogen är en utveckling och fördjupning av den modell för prisändringsprövning som organisationerna presenterade 2011.
Bifogas:
Presentation av Prisdialogen, som pdf.
Presskontakt:
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO, 070-721 20 11.
Anna-Maria Engqvist, kommunikatör Riksbyggen, tel. 070-698 42 23.
Susanne Snäll, pressekreterare Svensk Fjärrvärme, 0734-04 45 11.
Prisdialogens webbsida:www.prisdialogen.se
Prisdialogens kansli: Saara Hollmén, kanslichef, 073-7857578. kansliet@prisdialogen.se
Nyckelord
Kontakter
Josefin MorgePresschef
Tel:08-406 55 25josefin.morge@sverigesallmannytta.seBilder
Dokument
Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum