Sveriges Allmännytta

SABO satsar 3 miljoner kronor på forskning om Nyttan med Allmännyttan

Dela
Bransch- och intresseorganisationen SABO startar ett forskningsprojekt om hur allmännyttan tar samhällsansvar och hur det kombineras med affärsmässiga principer. - Att allmännyttan tar ett stort samhällsansvar vet vi redan. Nu vill vi få klarhet i hur det sker och vilka företagsekonomiska och samhällsekonomiska vinster som insatserna ger, säger Therese Berg, SABO, projektledare för Nyttan med allmännyttan.

Forskningsprojektet Nyttan med allmännyttan ska studera vad allmännyttans samhällansvar innebär och hur de allmännyttiga bostadsbolagen arbetar med samhällsnyttiga insatser och med sociala investeringar.

- Forskarna ska även ta fram nya metoder för hur bostadsföretagen kan bedöma, beräkna och följa upp värdet av sociala projekt och investeringar. Det är något som både bolagen och kommunerna kommer att få stor nytta av, säger Therese Berg.

Det tvååriga forskningsprojektet finansieras av SABO med tre miljoner kronor och delrapporter kommer att publiceras löpande under projektets gång. Uppdraget har gått till Malmö högskola och leds där av professor Tapio Salonen. Han och teamet med forskare från olika lärosäten får stöd från en referensgrupp med representanter från SABOs medlemsföretag, kommuner runt om i landet och Hyresgästföreningen.

-  Dialogen är en viktig del av forskningsprocessen, forskarna får snabb feedback på sin forskning samtidigt som de i referensgruppen får en möjlighet att ta till sig kunskapen på ett effektivt vis, säger Tapio Salonen.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, anser att samhällsnyttan är en viktig pusselbit i den nya lagen för allmännyttiga kommunala bostadsaktiebolag som trädde i kraft den 1 januari 2011. Därför är det naturligt för organisationen att stötta forskningsprojektet.

-  Vi kommer att ta en aktiv roll i detta. Det är viktigt att visa hur man kan använda allmännyttan och på vilket sätt allmännyttan skiljer sig från privata fastighetsägare, säger Bengt Westman på SKL.

Bifogas:
Projektbeskrivning (pdf)
Foto på Fräs Therese Berg, chef för enheten Boende och Juridik på SABO

Kontakt:
Fräs Therese Berg, projektledare Nyttan med allmännyttan, SABO:
073-908 78 98
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO, 070-721 20 11

Kontakt på Malmö högskola och SKL:
Tapio Salonen, professor i socialt arbete, Malmö högskola, 040-665 77 88
Bengt Westman, expert, Tillväxt och samhällsbyggnadSKL: 08-452 78 26

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye