Sveriges Allmännytta

SABO kommenterar EUs rekommendation om svensk bostadsmarknad

Dela
Idag presenterade EU-kommissionen sina landspecifika rekommendationer till alla medlemsländer. Av de fyra rekommendationer som riktas till Sverige berör två bostadssektorn. Kommissionen tar bland annat upp de svenska hushållens höga skuldsättning och flera av åtgärdsförslagen ligger i linje med vad bransch- och intresseorganisationen SABO tidigare framfört.

Kommissionen rekommenderar att Sverige tar itu med den privata skuldsättningen. De svenska hushållens skulder, som är cirka 170 % av den disponibla inkomsten, har inte stabiliserats förrän på senare tid och kommer troligtvis inte att sjunka på kort sikt. Den skevhet i bostadsbeskattningen som gynnar skuldsättning bör Sverige minska genom att fasa ut avdragsrätten för ränteutgifter för bostadslån och/eller öka fastighetsskatterna.

-  Återigen pekar EU-kommissionen på ett problem som SABO, tillsammans med Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen under en lång tid uppmärksammat regeringen på. Det behövs en skattereform för den svenska hyresrätten så att den inte missgynnas. Alla upplåtelseformer ska ha likvärdiga villkor, säger Kurt Eliasson, vd på SABO.

Enligt Kommissionen behöver Sverige främja ökad konkurrens i byggsektorn och se över planprocesserna för att öka öppenheten, korta ledtiderna och minska hindren för nya byggföretag att etablera sig. Effektivare processer skulle göra bostadsutbudet flexiblare, främja konkurrensen i byggsektorn och sänka byggkostnaderna.

-  Om vi ska kunna bygga fler hyresrätter måste de svenska byggpriserna pressas och konkurrensen öka. SABO har gjort två prispressande ramupphandlingar av nyckelfärdiga hus, SABOs Kombohus och SABOs Kombohus Plus. Vi kommer att fortsätta göra vad vi kan för att underlätta bostadsbyggandet men mer måste till, säger Kurt Eliasson som även på EU-nivå arbetar med frågan, som företrädare för CECODHAS Housing Europe i Kommissionens High Level Forum om konkurrens i byggsektorn.

Kommissionen anser även att Sverige behöver genomföra ytterligare reformer av det man benämner som återstående inslag av hyresreglering.

SABO konstaterar att Kommissionen utgår från en förlegad verklighet. Sverige har länge haft kollektivt förhandlade hyror, ett system som också reformerades så sent som den 1 januari 2011.

-  Det är för tidigt att dra några slutsatser om nuvarande system. Jag håller med bostadsminister Stefan Attefall, som så sent som i december förra året konstaterade att uppgörelsen gäller tills vidare, den har bara något år på nacken, och behöver få en chans innan den döms ut av EU-kommissionen. SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har lovat att förvalta det förtroende vi fått att förhandla hyrorna. Jag är övertygad om att vi alla kan hålla vårt gemensamma löfte, säger Kurt Eliasson.

Fakta EU-kommissionens rekommendationer:
Rekommendationerna är en del av den europeiska planeringsterminen och syftar till att stärka den ekonomiska samordningen inom EU. Nästa steg är att medlemsstaternas finansministrar diskuterar rekommendationerna i ministerrådet. Därefter ska de godkännas i Europeiska rådet av medlemsstaternas stats- eller regeringschefer. Rekommendationerna är ett inspel till ländernas budgetarbete för det kommande året.

Kontakt:
Johanna Ode, ansvarig internationella frågor, SABO, 08-406 55 22
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO, 070-721 20 11

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye