SABO kommenterar EUs rekommendation om svensk bostadsmarknad
Kommissionen rekommenderar att Sverige tar itu med den privata skuldsättningen. De svenska hushållens skulder, som är cirka 170 % av den disponibla inkomsten, har inte stabiliserats förrän på senare tid och kommer troligtvis inte att sjunka på kort sikt. Den skevhet i bostadsbeskattningen som gynnar skuldsättning bör Sverige minska genom att fasa ut avdragsrätten för ränteutgifter för bostadslån och/eller öka fastighetsskatterna.
- Återigen pekar EU-kommissionen på ett problem som SABO, tillsammans med Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen under en lång tid uppmärksammat regeringen på. Det behövs en skattereform för den svenska hyresrätten så att den inte missgynnas. Alla upplåtelseformer ska ha likvärdiga villkor, säger Kurt Eliasson, vd på SABO.
Enligt Kommissionen behöver Sverige främja ökad konkurrens i byggsektorn och se över planprocesserna för att öka öppenheten, korta ledtiderna och minska hindren för nya byggföretag att etablera sig. Effektivare processer skulle göra bostadsutbudet flexiblare, främja konkurrensen i byggsektorn och sänka byggkostnaderna.
- Om vi ska kunna bygga fler hyresrätter måste de svenska byggpriserna pressas och konkurrensen öka. SABO har gjort två prispressande ramupphandlingar av nyckelfärdiga hus, SABOs Kombohus och SABOs Kombohus Plus. Vi kommer att fortsätta göra vad vi kan för att underlätta bostadsbyggandet men mer måste till, säger Kurt Eliasson som även på EU-nivå arbetar med frågan, som företrädare för CECODHAS Housing Europe i Kommissionens High Level Forum om konkurrens i byggsektorn.
Kommissionen anser även att Sverige behöver genomföra ytterligare reformer av det man benämner som återstående inslag av hyresreglering.
SABO konstaterar att Kommissionen utgår från en förlegad verklighet. Sverige har länge haft kollektivt förhandlade hyror, ett system som också reformerades så sent som den 1 januari 2011.
- Det är för tidigt att dra några slutsatser om nuvarande system. Jag håller med bostadsminister Stefan Attefall, som så sent som i december förra året konstaterade att uppgörelsen gäller tills vidare, den har bara något år på nacken, och behöver få en chans innan den döms ut av EU-kommissionen. SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen har lovat att förvalta det förtroende vi fått att förhandla hyrorna. Jag är övertygad om att vi alla kan hålla vårt gemensamma löfte, säger Kurt Eliasson.
Fakta EU-kommissionens rekommendationer:
Rekommendationerna är en del av den europeiska planeringsterminen och syftar till att stärka den ekonomiska samordningen inom EU. Nästa steg är att medlemsstaternas finansministrar diskuterar rekommendationerna i ministerrådet. Därefter ska de godkännas i Europeiska rådet av medlemsstaternas stats- eller regeringschefer. Rekommendationerna är ett inspel till ländernas budgetarbete för det kommande året.
Kontakt:
Johanna Ode, ansvarig internationella frågor, SABO, 08-406 55 22
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO, 070-721 20 11
Nyckelord
Kontakter
Josefin MorgePresschef
Tel:08-406 55 25josefin.morge@sverigesallmannytta.seOm
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum