Sveriges Allmännytta

Rapport från SABO: Lagförslag ökar energianvändningen i landets bostäder

Dela

Bransch- och intresseorganisationen SABO presenterar idag en rapport som visar hur och varför energianvändningen i landets bostäder riskerar att öka med näringsdepartementets förslag på hur EUs energieffektiviseringsdirektiv ska införas i Sverige.
– Det tar bort fastighetsägarnas incitament att arbeta med energieffektiviseringar och allmännyttans framgångsrika arbete skulle backa tillbaka, säger Kurt Eliasson, VD för SABO.

Sverige och övriga EU-länder ska minska sin energianvändning med 20 procent till år 2020. Men allt visar på att det blir svårt och därför har EU tagit fram ett energieffektiviseringsdirektiv. Det ska införas i Sverige senast i juni nästa år. SABO och de allmännyttiga kommunala bostadsföretagen ställer sig helt bakom direktivets syfte att minska energianvändningen. Men näringsdepartementets förslag på hur direktivet ska omsättas i praktiken, med krav på individuell mätning och debitering av bland annat värme i nya byggnader och vid större renoveringar, oroar. Det riskerar att öka energianvändningen i svensk bostadssektor.

– Hyresgästens enda sätt att minska sin värmekostnad blir att skruva ned elementet eller sluta vädra. Fastighetsägaren kan däremot göra en mängd åtgärder för att minska energianvändningen, till exempel tilläggsisolera och byta fönster. Sådana åtgärder blir inte lönsamma med individuell debitering av värme, säger Kurt Eliasson.

De bostadsföretag som prövat individuell mätning och debitering av värme berättar att det inte leder till minskad energianvändning. Tvärtom – den ökar. När allmännyttiga kommunala Örebrobostäder införde individuell värmedebitering märkte man tydligt att svenska flerbostadshus inte har rätt förutsättningar för ett sådant system. Byggnadskonstruktionerna gör att värmen förflyttar sig mellan lägenheterna. Energianvändningen ökade eftersom man tvingades höja temperaturen generellt i fastigheterna för att tillfredsställa hyresgästernas olika önskemål.

SABO har låtit oberoende jurister göra en rättslig bedömning av EU-direktivet och den visar att kraven som ställs inte behöver vara obligatoriska.

– Hänsyn kan tas till att åtgärderna är tekniskt möjliga, ekonomiskt rimliga och proportionerliga i förhållande till möjliga energibesparingar. Och det bör skrivas in i det svenska lagförslaget, säger Kurt Eliasson.

SABO förordar:

  • Att näringsdepartementet omprövar sin tolkning av direktivet så att kommande krav verkligen leder till riktiga energieffektiviseringar.
  • Att Boverket får i uppdrag att utreda och ta fram kriterier för i vilka byggnader det kan vara motiverat med värmemätning.
  • Att temperaturgivare installeras i varje lägenhet i nybyggnation och vid större renoveringar. Det skulle ge fastighetsägaren goda möjligheter att optimera driften och hålla 20-21 grader i hela byggnaden.

Bifogas: SABOs rapport Energieffektivisering – ja, Ineffektiva mätningar – nej

SABO Hearing 9 september 2013:
Dagens hearing om SABOs rapport och energieffektiviseringsdirektivet går att se i efterhand på www.sabo.se

Kontakt:
Therese Rydstedt, energiexpert SABO, 070-5195516  
Charlotta Lundström, pressansvarig SABO, 070-7212011

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande

Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye