Sveriges Allmännytta

Bra att regeringen reviderar förslaget om energieffektivisering

Dela
Näringsdepartementet presenterar idag ett omarbetat förslag på hur EUs energieffektiviseringsdirektiv ska införas i Sverige. Bland annat ska kravet på individuell mätning och debitering av värme bara gälla i byggnader där det är kostnadseffektivt. Bransch- och intresseorganisationen SABO, vars medlemsföretag satsar stort på energieffektivisering, välkomnar förslaget.

Att näringsdepartementet omprövat sin tidigare tolkning och nu går på vår linje är en lättnad för alla allmännyttiga bostadsföretag som idag ambitiöst och framgångsrikt arbetar med energieffektiviseringar. Jag hoppas att förslaget håller hela vägen till riksdagsbeslut, säger Kurt Eliasson, VD för SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

Näringsdepartementet föreslår i dagens lagrådsremiss bland annat att ”Kostnadseffektiva åtgärder ska prioriteras. Regeringen kommer därför, bland annat mot bakgrund av de synpunkter som kommit från företag och organisationer, inte införa något obligatoriskt krav på mätning av värme, kyla och tappvarmvatten på lägenhetsnivå.”

Ett tidigare förslag från departementet om obligatoriskt krav på individuell mätning och debitering (IMD) vid varje nybyggnation och större ombyggnad är nu borta. Enligt SABO är det positivt för energieffektiviseringsarbetet i bostadssektorn. I september presenterade SABO en rapport som bland annat beskriver bostadsföretagens erfarenheter av IMD av värme. Den visar på många svårigheter med IMD på lägenhetsnivå. Det allvarligaste är att det inte sparar energi och att fastighetsägarens incitament att spara energi försvinner när det är hyresgästerna som står för energinotan.

- Det är vår fasta övertygelse att IMD av värme inte leder till energibesparingar. Vi vill energieffektivisera på riktigt och investera i åtgärder som säkerställer energibesparingar, som till exempel isolering och fönsterbyten. Inte lägga pengar på åtgärder som bara gynnar mätbranschen, säger Kurt Eliasson.

SABOs bedömning är att de flesta bostadsbyggnader ska kunna undantas från kravet på IMD av värme medan IMD av varmvatten kan bli ett krav i samband med nyproduktion och i vissa större renoveringar, vilket är positivt eftersom det i många fall leder till energibesparingar.

- SABO och de allmännyttiga bostadsföretagen medverkar gärna i det kommande arbetet. Vi har praktiska erfarenheter som är viktiga för utformandet av kommande föreskrifter, säger Kurt Eliasson.

Hela direktivet ska vara genomfört i svensk lagstiftning senast den 5 juni 2014.

Bifogas:
SABOs rapport Energieffektivisering – Ja, Ineffektiva mätningar – Nej

Kontakt:
Therese Rydstedt, energiexpert, SABO: 070-519 55 16
Charlotta Lundström, pressansvarig, SABO: 070-721 20 11

Nyckelord

Kontakter

Dokument

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye