Sveriges Allmännytta

Regeringen litar på att Prisdialogen stärker fjärrvärmekunderna

Dela
Prisdialogen är bra för att skapa bättre och mer förutsägbar prissättning på fjärrvärme. Det framkommer i ett uttalande från regeringen idag den 13 februari. - Prisdialogen stärker fjärrvärmekundernas ställning. Den bygger på att marknadens parter både utarbetar och tillämpar systemet, vilket borgar för en stabilitet, säger Kurt Eliasson, ordförande i Prisdialogen och VD i SABO (Sveriges Allmännyttiga bostadsföretag).

Prisdialogen är ett branschsamarbete för prövning av prisändring på fjärrvärme. Modellen har tagits fram av SABO, Riksbyggen och Svensk Fjärrvärme. Syftet är att stärka kundens ställning, att åstadkomma en rimlig, förutsägbar och stabil prisändring på fjärrvärme samt att bidra till ett ökat förtroende för fjärrvärmeleverantörernas prissättning. Regeringen lyfter fram arbetssättet och skriver bland annat:

”Efter dialog med både branschen och fjärrvärmekunderna, och efter att ha gått igenom remissutfallet kring denna fråga, har regeringen fattat beslut om att istället ge den så kallade prisdialogen, parternas eget prissättningsarbete, möjlighet att verka och skapa en bättre och mer förutsägbar prissättning på fjärrvärme. Regeringen kommer via Näringsdepartementet följa branschens arbete med prisdialogen och kommer vid två olika kontrollstationer följa upp att prisdialogen verkligen når det syfte som parterna uttalat.”

- Vi är mycket glada att regeringen insett fördelarna med vår modell och jag välkomnar att de vill följa vårt arbete. Till skillnad från en statlig reglering säkrar Prisdialogen att parterna både tar ansvar för att reglerna följs och att systemet utvecklas, säger Kurt Eliasson.

De fjärrvärmeföretag som ansluter sig till Prisdialogen förbinder sig att redovisa hur de sätter sitt pris, vilka faktorer som ligger till grund för förändringar i normalprislistan samt på vilket sätt faktorerna påverkar prisutvecklingen i normalprislistan. En viktig utgångspunkt i det arbetet är samråd mellan lokala leverantörer och kunder. Nästa steg i är att Prisdialogens kansli årligen prövar företagens prisförändringar.

- På så sätt får kunderna en förutsägbar och långsiktig prissättning som de har möjlighet att påverka. Eftersom vårt system påverkar normalprislistan gynnas alla kunder på orten, säger Kurt Eliasson.

Regerings pressmeddelande går att läsa här:
http://www.regeringen.se/sb/d/18458/a/233993

Mer information om Prisdialogen går att läsa här:
www.prisdialogen.se

Kontakt:
Per Holm, energiexpert, SABO, 070-648 01 08
Charlotta Lundström, pressansvarig, SABO, 070-721 20 11

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye