Sveriges Allmännytta

Pressinbjudan: Kan tyska marknadshyror lösa den svenska bostadsbristen?

Dela
I diskussionen om hur den svenska hyresbostadsmarknaden kan förbättras hänvisas inte sällan till Tyskland, som har ett system med marknadshyror. Men hur fungerar det egentligen? På en hearing den 19 mars presenterar bransch- och intresseorganisationen SABO en jämförande analys av det tyska och det svenska hyressättningssystemet.

I Sverige har hyresmarknadens parter fått ansvaret att sätta hyran i lokala förhandlingar. I Tyskland har hyresvärdarna större makt, vilket balanseras av ett omfattande statligt regelverk, socialbostäder och skattefinansierade bidrag till enskilda hyresgäster.

SABO har jämfört det tyska och det svenska hyressättningssystemet på ett antal kritiska punkter. Välkommen till en SABO Hearing där vi presenterar vår analys och bjuder in till dialog kring slutsatserna.

Program kl 10-12 :

  • Kurt Eliasson, VD för SABO, hälsar välkommen
  • Presentation av SABOs analys: Jörgen Mark-Nielsen, utredningsansvarig på SABO
  • Berlins föränderliga hyresmarknad: Håkan Forsell, urbanhistoriker och docent vid Stockholms universitet samt gästforskare vid Kunstwissenschaft und Historische Urbanistik, TU, Berlin
  • Panelsamtal: Oscar Öholm, bostadspolitisk talesperson för Moderaterna, Veronica Palm, bostadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, Mikael Granath, VD, Willhem, Bo Bengtsson, professor i statskunskap, Uppsala universitet, Barbro Engman, ordförande, Hyresgästföreningen och Kurt Eliasson, VD, SABO.
  • Vi avslutar med lunchsmörgås


Tid och plats:
Onsdagen den 19 mars kl 10-12, SABO, Drottninggatan 29, Stockholm
Hearingen sänds även direkt via www.sabo.se

Anmälan:
Senast den 12 mars via www.sabo.se eller till evahanna.wittrin@sabo.se.

Hearingen är kostnadsfri men om du är anmäld och inte kommer debiterar vi 500:- exkl moms.

Bifogas:
Inbjudan och program

Denna hearing är den första i en serie som handlar om
rätt pris, rätt hyra och rättvisa villkor:
Majoriteten av Sveriges kommuner har brist på hyresbostäder. Bostadsbristen drabbar både enskilda människor och samhället som helhet. Den försvårar rekrytering till näringslivet och offentlig service och hotar därmed tillväxten. Och den drabbar särskilt ungdomar som får allt svårare att förverkliga sina drömmar om studier och arbete.
Ska byggandet av nya hyresrätter komma igång krävs att det händer RÄTT saker:
RÄTT pris. Sverige har idag de högsta byggpriserna i EU. Priserna måste pressas genom hårdare konkurrens och effektivare processer så att bostadsföretagen kan få ihop kalkylen också med hyror som människor med vanliga inkomster har råd att betala.
RÄTT hyra. Hyressättningen bör spegla hur hyresgästerna värderar lägenheternas varierande bruksvärden. De lokala parterna på hyresmarknaden har ett stort ansvar för att förverkliga en systematisk hyressättning.
RÄTTvisa villkor. Hyresrätten är ekonomiskt missgynnad jämfört med äganderätt och bostadsrätt. Dagens skatteregler leder till en kraftig obalans. Staten måste behandla alla lika oavsett hur man bor och införa balanserade ekonomiska villkor mellan upplåtelseformerna.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye