Sveriges Allmännytta

Dagens beslut i EU-parlamentet viktig delseger för allmännyttans öppna nät

Dela
EU-parlamentet antog idag ett direktiv som ska minska kostnaderna för utbyggnad av fibernät. Beslutet gör det möjligt för Sverige att fortsätta arbeta med öppna nät, konkurrens och prispress. - EU har lyssnat på den svenska allmännyttan. För oss är det viktigt att erbjuda hyresgästerna valfrihet och hög kvalitet. Näringsdepartementet har nu ansvaret för att införliva direktivet på ett sätt som säkerställer det arbetet, säger Kurt Eliasson, VD för bransch- och intresseorganisationen SABO.

50 procent av allmännyttans bostäder och lokaler har öppna nät. Affärsmodellen innebär att bostadsföretaget äger husets infrastruktur, som i sin tur är kopplat till ett lokalt öppet fibernät. För driften tecknas avtal mellan bostadsföretag och en kommunikationsoperatör som i sin tur ger tjänsteleverantörer tillträde till de boende på lika villkor. Konkurrensen ökar, utbudet ökar och priserna pressas. Till exempel är de bredbandsabonnemang som tecknas via öppna nät 20-30 procent billigare än motsvarande erbjudanden, enligt statistik från PTS, Post- och telestyrelsen.

På EU-nivå fanns tidigt oroande förslag på hur den så kallade grävförordningen, som syftar till att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation, skulle utformas. De riskerade att stjälpa det som Sverige byggt upp inom ramen för öppna nät och tjänstekonkurrens. SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, har därför arbetat för att den svenska affärsmodellen ska kunna fortsätta även efter ett EU-beslut.

  • Ett exempel på vad vår affärsmodell kan åstadkomma är trygghetslarm och spisvakter som är tekniskt stabila och har konkurrensutsatta priser. Det har varit en viktig drivkraft i mitt arbete för att påverka EU i rätt riktning, säger Kurt Eliasson.

Dagens beslut i EU-parlamentet innebär i korthet att:

  • Medlemsstaterna själva kan styra hur beslutet ska införlivas i den nationella lagstiftningen. Det ger mer flexibilitet och möjlighet för Sverige att fortsätta arbeta med öppna nät och kommunikationsoperatörer.

  • Medlemsländerna har möjlighet att undanta byggnader som redan har nät som klarar hög hastighet och att leverera tjänster på objektiva, transparenta, proportionerliga och icke-diskriminerande villkor. Precis det som dagens öppna nät i Sverige kännetecknas av.

Förslaget ska vara implementerat i Sverige senast den 1 januari 2016.

Kontakt:
Anders Johansson, IT-expert, SABO: 08-406 55 30 (kopplas till mobil)
Johanna Ode, ansvarig internationella frågor, SABO: 08-406 55 22

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye