Dagens beslut i EU-parlamentet viktig delseger för allmännyttans öppna nät
50 procent av allmännyttans bostäder och lokaler har öppna nät. Affärsmodellen innebär att bostadsföretaget äger husets infrastruktur, som i sin tur är kopplat till ett lokalt öppet fibernät. För driften tecknas avtal mellan bostadsföretag och en kommunikationsoperatör som i sin tur ger tjänsteleverantörer tillträde till de boende på lika villkor. Konkurrensen ökar, utbudet ökar och priserna pressas. Till exempel är de bredbandsabonnemang som tecknas via öppna nät 20-30 procent billigare än motsvarande erbjudanden, enligt statistik från PTS, Post- och telestyrelsen.
På EU-nivå fanns tidigt oroande förslag på hur den så kallade grävförordningen, som syftar till att minska kostnaderna för utbyggnad av höghastighetsnät för elektronisk kommunikation, skulle utformas. De riskerade att stjälpa det som Sverige byggt upp inom ramen för öppna nät och tjänstekonkurrens. SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, har därför arbetat för att den svenska affärsmodellen ska kunna fortsätta även efter ett EU-beslut.
-
Ett exempel på vad vår affärsmodell kan åstadkomma är trygghetslarm och spisvakter som är tekniskt stabila och har konkurrensutsatta priser. Det har varit en viktig drivkraft i mitt arbete för att påverka EU i rätt riktning, säger Kurt Eliasson.
Dagens beslut i EU-parlamentet innebär i korthet att:
-
Medlemsstaterna själva kan styra hur beslutet ska införlivas i den nationella lagstiftningen. Det ger mer flexibilitet och möjlighet för Sverige att fortsätta arbeta med öppna nät och kommunikationsoperatörer.
-
Medlemsländerna har möjlighet att undanta byggnader som redan har nät som klarar hög hastighet och att leverera tjänster på objektiva, transparenta, proportionerliga och icke-diskriminerande villkor. Precis det som dagens öppna nät i Sverige kännetecknas av.
Förslaget ska vara implementerat i Sverige senast den 1 januari 2016.
Kontakt:
Anders Johansson, IT-expert, SABO: 08-406 55 30 (kopplas till mobil)
Johanna Ode, ansvarig internationella frågor, SABO: 08-406 55 22
Nyckelord
Kontakter
Josefin MorgePresschef
Tel:08-406 55 25josefin.morge@sverigesallmannytta.seOm
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum