Sveriges Allmännytta

Boverket säkrar fortsatt energieffektivisering i allmännyttan

Dela
Boverket har gett besked om att individuell mätning och debitering av värme inte ska införas varken i nyproduktion eller vid ombyggnad. - Det är en seger för alla oss som bidrar till ett energieffektivt, koldioxidneutralt samhälle. Nu kan de allmännyttiga kommunala bostadsföretagen fortsätta sitt framgångsrika arbete med att spara energi, säger Kurt Eliasson, VD för bransch- och intresseorganisationen SABO.

Boverket har utrett när det är kostnadseffektivt att införa IMD, individuell mätning och debitering, av värme och varmvatten i flerbostadshus. Slutsatsen är att IMD av värme inte ska vara obligatorisk. Därmed behöver inte hyresgästen betala för sin exakta förbrukning och bostadsföretagen får incitament att fortsätta satsa på åtgärder som framgångsrikt minskar energianvändningen i hela fastigheten, till exempel isolering och fönsterbyten.

- 106 av SABOs medlemsföretag har på sex år lyckats minska energianvändningen med 12 procent. Boverket säkrar nu våra möjligheter att fortsätta spara energi i den dagliga förvaltningen och i samband med renovering, säger Kurt Eliasson.

Boverket föreslår inte heller obligatorisk IMD av vatten i samband med ombyggnationer eller nyproduktion.

Reaktioner från några allmännyttiga bostadsföretag:

”Det är mycket glädjande och visar att Boverket förstått vår verklighet och våra förutsättningar. Nu kan vi även i fortsättningen använda resurserna på rätt sätt och utföra energieffektiviseringar som också gagnar våra kunder, exempelvis med en bättre inomhuskomfort.”
Ulla Janson, energistrateg, MKB Fastighets AB

”Förnuftet har segrat och vi kan nu fortsätta vårt ambitiösa energispararbete. Det känns extra glädjande att Boverket haft modet att stå emot de starka krafter, inte minst från mätarindustrin, som varit verksamma i frågan.”
Ulf Viktorsson, teknisk chef, AB Botkyrkabyggen

Kontakt:
Therese Rydstedt, energiexpert, SABO: 070-5195516
Charlotta Lundström, pressansvarig, SABO: 070-7212011

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye