Straff för svartköp av hyreskontrakt: tufft men bra, anser SABO
Regeringen väntas idag besluta om en proposition med åtgärder mot svarthandel med hyreskontrakt och annat missbruk av hyresrätter.
– Förslaget att straffbelägga även köp av hyreskontrakt och att höja straffsatserna när ersättning erlagts eller begärts är tufft men bra, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.
Åtgärderna syftar till att få en bättre fungerande hyresbostadsmarknad med större omsättning av förstahandskontrakt, bättre hyresvillkor och sundare boendemiljöer.
Regeringen väntas under torsdagen föreslå att det ska bli brottsligt att köpa ett hyreskontrakt.
Och för att försvåra att hyreskontrakt överlåts mot särskild ersättning föreslås vissa inskränkningar i bytesrätten. Den som har köpt ett hyreskontrakt av en annan hyresgäst, eller som har försökt att sälja ett kontrakt, ska kunna förlora hyresrätten med omedelbar verkan.
– SABO välkomnar förslagen. De kommer att underlätta medlemsföretagens arbete mot handel med hyreskontrakt och otillåten andrahandsuthyrning. Det är mycket viktigt för samhället att hyresmarknaden fungerar på det sätt den är tänkt att fungera, säger Anders Nordstrand.
Viktig signal
Han framhåller att svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning, särskilt till mycket höga hyror, skadar hyresmarknaden och drabbar personer som redan är i en svår situation.
– Därför är förslaget att straffbelägga även köp av hyreskontrakt och att höja straffsatserna när ersättning erlagts eller begärts är tufft men bra. Det är en viktig signal som lagstiftaren skickar till personer som funderar på att betala för ett hyreskontrakt. Den preventiva effekten av det ska inte underskattas.
Regeringen föreslår också att reglerna kring andrahandsuthyrning av hyreslägenheter stramas upp. En förstahandshyresgäst som hyr ut sin lägenhet i andra hand ska inte få ta ut en hyra som är högre än hyresgästens egen hyra. Om en för hög hyra tas ut ska hyresgästen kunna förlora sitt kontrakt.
Stärker tryggheten
Det ska också bli brottsligt att hyra ut en lägenhet i andra hand utan tillstånd, till en hyra som inte är skälig.
– Förslagen kommer sammantaget att stärka tryggheten, begränsa brottsligheten och underlätta för fler personer att få ett förstahandskontrakt, säger Lars Matton, chefsjurist på SABO.
Mot bakgrund av den stora skada som otillåten ersättning och olovlig andrahandsuthyrning leder till för hyresmarknaden och enskilda personer anser han därför att det är mycket bra att regeringen nu väntas lägga fram dessa förslag till riksdagen.
Kritik från lagrådet
Förslagen baseras på betänkandet Hyresmarknad utan svarthandel och otillåten andrahandsuthyrning som gillades av både SABO och resten av bostadsbranschen. Regeringen la förra året fram ett förslag som i stort sett följde utredningens, men lagrådet hade sedan en rad invändningar mot förslagen.
Trots det väntas regeringen nu alltså lägga fram en proposition med förslag som kritiserats av lagrådet.
– Där gör vi nog helt enkelt olika bedömningar. Jag tror att det kommer att ha en stor förebyggande effekt om de som håller på med det här får klart för sig att man faktiskt kan dömas till ansvar, säger Morgan Johansson till Ekot.
SABO återkommer med en utförligare redogörelse när förslagen är lagda.
Nyckelord
Kontakter
Josefin MorgePresschef
Tel:08-406 55 25josefin.morge@sverigesallmannytta.seLars MattonChefsjurist
Tel:08-406 55 32lars.matton@sverigesallmannytta.seBilder
Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum