Sveriges Allmännytta

Ny arbetsgrupp ska förbättra hyressättningen i allmännyttan

Dela
Bransch- och intresseorganisationen SABO tillsätter en arbetsgrupp med vdar från allmännyttiga bostadsföretag i olika delar av landet. Deras uppdrag är att utifrån ett allmännyttigt perspektiv ge förslag på hur hyressättningen kan utvecklas och de kollektiva förhandlingarna förbättras.

– Väl fungerande hyresförhandlingar gynnar både fastighetsägare, hyresgäster och den svenska bostadsmarknaden som helhet. De förbättringar av hyressättningen som genomförts det senaste året är bra, men det finns fortfarande problem som behöver lösas och bäst lämpade att göra det är de som i vardagen arbetar med hyresfrågor. Vdarna i arbetsgruppen har tillsammans en mycket bred erfarenhet, säger Anders Nordstrand, vd för SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag.

Även om flera förbättringar är igångsatta de senaste året, finns det mycket kvar att göra för effektivare hyressättning. Den nu tillsatta arbetsgruppen med nio allmännyttiga vdar har därför fått ett öppet mandat att arbeta fram förslag på förbättringar inom det befintliga kollektiva förhandlingssystemet. Det gäller både de årliga hyresförhandlingarna och hyressättning i samband med till exempel nyproduktion och renovering.

– Det är ett lika viktigt som ansvarsfullt uppdrag vi fått för att få möjlighet att ställa tydliga och pragmatiska förslag för att vi ska få hyresförhandlingar som leder till en livskraftig och vital hyresmarknad, säger Pelle Björklund, sammankallande i arbetsgruppen och vd för Svenska Bostäder i Stockholm.

Sedan tidigare samarbetar SABO och Hyresgästföreningen med att förbättra hyressättningssystemet. Den partssammansatta Hyresmarknadskommittén har antagit ett 25-punktsprogram för detta. Organisationerna har även satt en tidsgräns för hur länge förhandlingarna får pågå, vilket gett positiva resultat i årets hyresförhandlingar. Det var ett av de förslag som regeringens förhandlingsledare Claes Stråth presenterade i våras för att förbättra hyressättningssystemet. Han föreslog även en oberoende tvistelösning, vilket SABO och Hyresgästföreningen gemensamt arbetar med.

SABOs nya arbetsgrupp består av:Pelle Björklund, Svenska Bostäder (sammankallande)
Chris Österlund, Botkyrkabyggen
Stefan Sandberg, Uppsalahem
Henrik Loveby, Göingehem
Magnus Pekkari, Pajalabostäder
Jonas Hansson, Helsingborgshem
Anna-Stina Nordmark Nilsson, Lulebo
Helene Olausson, Årehus
Maria Sandström, Pitebo
Erik Johansson, hyresexpert på SABO, är sekreterare i gruppen.

Ambitionen är att gruppen ska redovisa sina förslag i slutet av 2017.

Förbättringar av hyresförhandlingssystemet det senaste året:

Kontakt:
Pelle Björklund, sammankallande i arbetsgruppen och vd i Svenska Bostäder: 08-508 370 10
Erik Johansson, sekreterare i arbetsgruppen och hyresexpert på SABO: 072-706 57 77
Intervjuförfrågningar till Anders Nordstrand, kontakta Charlotta Lundström pressansvarig på SABO: 070-721 20 11

 

Nyckelord

Kontakter

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye