Sveriges Allmännytta

Rapport kartlägger kommunernas integrationsarbete och visar på lösningar

Dela
Tydligt politiskt ledarskap och samarbeten kring bostad-skola-arbete är avgörande för en bra integration. Det visar en kartläggning som bransch- och intresseorganisationen SABO gjort i drygt 40 kommuner. Resultatet presenteras i en rapport idag.

– Segregationen och trångboddheten är tyvärr verklighet i Sverige idag. Rapporten visar med stor tydlighet att allmännyttan kan bidra med konkreta åtgärder och göra skillnad. De allmännyttiga bostadsföretagen har kanske aldrig varit så viktiga som nu, säger Anders Nordstrand, vd för SABO.

Under ett års tid har SABO, Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag, med hjälp av integrationsexperterna Dan Gaversjö (fd Förvaltnings AB Framtiden i Göteborg) och Anna Heide (MKB Fastighets AB i Malmö) besökt ett 40-tal kommuner. Uppdraget har varit att kartlägga konkreta åtgärder som kan hjälpa bostadsföretag, kommuner och andra aktörer att förbättra integrationen av nyanlända. Resultatet presenteras i rapporten Att främja integration – Allmännyttans roll i en av vår tids största samhällsutmaningar.

– De kommuner som lyckats bäst har alla det gemensamt att de har ett ledarskap och en politisk vilja att göra skillnad. När pressen var som störst hösten 2015 valde de att fokusera på lösningar, långt ifrån de vanliga rutinerna, istället för på problem. De erfarenheterna är viktiga i nästa fas av integrationsarbetet då de som gått igenom asylprocessen och fått uppehållstillstånd ska börja sin etablering i vårt samhälle, säger Anders Nordstrand.

Att agera utifrån helheten bostäder-arbete-skola är vitalt för en god etablering, liksom vardagsnära arbete, uthållighet och innovativa samarbeten mellan bostadsföretag och andra aktörer. I rapporten finns rikt med konkreta exempel på hur de allmännyttiga bostadsföretagen arbetar tillsammans med andra i lokalsamhället för att stärka integrationen. Några exempel:

Oskarshamn: Samarbete mellan Arbetsförmedlingen, Lernia, kommunen och Scania. Skräddarsydd utbildning för nyanlända, inklusive yrkessvenska och anställning hos Lernia. Efter sex månader övergår det till fast anställning hos Scania. Allmännyttiga Byggebo bidrar med lägenheter med näringslivsförtur.

Östersund: Allmännyttan driver Innanförskapsakademin, ett utvecklingsprogram för unga och nyanlända. Arbetsplatsförlagd praktik på bland annat Östersundshem och föreläsningar om entreprenörskap och svensk arbetsmarknad.

Malmö: MKB Fastighets AB finansierar läxhjälp i en skola i Rosengård. De som fullföljt läxhjälpen och höjt sina betyg har erbjudits sommarjobb i bolaget.

Borlänge: Bo-skolor och sommaraktiviteter i Stora Tunabyggens regi. Bolaget samarbetar med polisen och i vissa områden har man byggt studentbostäder, startat vandrarhem och 55-plusboende för att förändra rörelsemönstret och öka tryggheten. Företaget ställer även sociala krav i vissa upphandlingar.

– Kartläggningen visar hur viktiga de allmännyttiga bostadsföretagen är. Därför växlar SABO upp arbetet med integrationsfrågorna. Inom kort presenterar vi ett nyinrättat integrationsråd som ska stötta våra medlemsföretag och även samarbeta med andra aktörer i samhället, säger Anders Nordstrand.

Bifogas:

Rapporten Att främja integration – Allmännyttans roll i en av vår tids största samhällsutmaningar

Foto Anders Nordstrand

Kontakt:

Susanna Wahlberg, chef Boende och Juridik, SABO: 070-484 95 57

Charlotta Lundström, pressansvarig, SABO: 070-721 20 11

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Dokument

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye